hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rend a lelke mindennek!

2018. 11. 08.
Marie Kondo Japánban nagysikerű vállalkozást alapított arra, hogy segít a háztartásokat „gatyába rázni”.

Japánban igen elterjedtek a kisméretű lakások, ennek ellenére sokan rendkívüli mennyiségű (felesleges) holmit halmoznak fel otthonaikban, aminek következtében az a pár négyzetméter inkább hasonlít egy raktárbázisra, mint egy igazi otthonra. Kondo tapasztalata szerint az emberek sokszor nehezen válnak meg a felgyülemlett tárgyaktól, noha a közérzetünket is nagyban befolyásolja, hogy mennyire rendezett a környezetünk.

Szerinte ugyanis az otthon radikális átrendezése az életmódban és az életszemléletben is drámai változásokat idéz elő. Ez azonban első körben szintén fejben dől el: a probléma ugyanis az agyban gyökerezik. „Amint rendet tettél a házban, drámai módon megváltozik az életed. Amikor megtapasztalod, milyen érzés egy igazán rendezett házban élni, hirtelen az egész világod felderül. Soha többé nem fogod hagyni, hogy visszatérjen a káosz.” Amint elkezded rendbe tenni a környezetedet, rákényszerülsz, hogy átértékeld az életedet is.

Kondo ügyfelei arról számolnak be, hogy a rendrakás után a szoba világosabb lett, és még a levegő is frissebbnek tűnik. „Ettől mintha az agyam is kitisztult volna” – állította egy elégedett lakástulajdonos. Kondo ezt nemes egyszerűséggel úgy fogalmazza meg, hogy „ha körülötted nincs rend, akkor a fejedben sincs”.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!