hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.04.18.(XXIII/16) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Európa vesztesége a Notre-Dame tragédiája

„Az egész civilizációnk száll most a füstbe” – idézte egy elkeseredett párizsi szavait az AP hírügynökség a párizsi Notre-Dame tűzvészéről szóló tudósításában. Valóban: a megrázó képek, a leomló templomtorony, a fékezhetetlen infernó a szeptember 11-ei drámát idézték – ha nem is az okok, de a látvány alapján mindenképpen. De ha a World Trade Center a modern világ egyik jelképe volt, akkor a Notre-Dame az európai civilizációé.                                         

Bilincsbe vert sajtószabadság

Julian Assange oknyomozó újságírói munkája lerántotta a leplet az amerikai háborús gépezetről, a titkos diplomáciai machinációkról és a Demokrata Párt piszkos ügyeiről. A legtöbbet annak a rendszernek ártott, akit sokan ma csak mélyállamként ismernek.

Bin Ladennek esküdött föl, a briteknek kémkedett

Az al-Kaidánál képezték ki merénylőnek, végül mégis a brit titkosszolgálatnál kötött ki. Személyesen ismerte a szeptember 11-ei támadás elkövetőit, a tragédiát mégsem tudta megakadályozni. Pedig voltak ráutaló jelek.

India választ

A gazdasági nehézségekkel küzdő India idei parlamenti választása meghatározó momentum lehet Délkelet-Ázsia biztonsága szempontjából. A jelenlegi miniszterelnök, Narendra Modi külpolitikája a régió egyik vezető hatalmává emelte az országot, az ellenzéknek viszont más elképzelései vannak.

Belföld

Mélyponton a bizalom

2011 óta drámai módon visszaesett a magyar emberek barátainak a száma, átlagosan 5 főről 2-re. A felnőttek negyedének egy barátja  sincs, és elenyésző a sok baráttal rendelkezők száma – mindez a társadalom széthullásának erősödését jelzi a szakemberek szerint.

Rendszerváltás 30 év távlatából

A cseheknél a privatizációt vitték sikerre, a románoknál a diktátorra szabtak súlyos büntetést. Magyarországon viszont erkölcsi értelemben sok mindennel adós maradt a rendszerváltás.

Hit és értékek

Hogyan lett a szenvedésből örömünnep?

A kereszténység közel kétezer éve Jézus Krisztus megfeszítését és feltámadását, valamint örök létezését hirdeti. Ez idő alatt ősi civilizációk semmisültek meg, öröknek vélt hatalmi rendszerek omlottak össze, nagy népek lettek jelentéktelen szereplők a történelem színterén; s bár a kereszténység is hordozza a két évezred viharainak és katasztrófáinak maradandó nyomait, az evangélium üzenete ma is ugyanaz, mint Péter és Pál apostol korában. (2019.04.18.)

Jósiás húsvétja

„Ehhez hasonló páskát nem tartottak Izraelben a Sámuel próféta idejétől fogva; Izrael királyai közül sem tartott senki olyan páskát, amilyent Jósiás tartott” – olvassuk a Krónikák második könyvében. A radikális vallási és politikai reformerként is megismert Jósiás szinte vert helyzetben vette át Júda irányítását: elődje, Manasse a bálványimádás legsötétebb bugyraiba taszította a nemzetet.

HÁTTÉR

Vietnám az új sztár

Az Egyesült Államokkal az élen nyugati országok sora igyekszik minél jobb politikai-gazdasági kapcsolatokat kiépíteni Vietnammal. Az ázsiai ország elképesztő gazdasági fejlődést produkál, és sok tekintetben Kína egyértelmű versenytársa lett. Helyszíni riport.

Az izraeli–palesztin konfliktus jelenleg megoldhatatlan

Benny Morris izraeli történész az izraeli-palesztin konfliktus szakértője, akivel budapesti látogatása során arról beszélgettünk, miért nem tud a térség végre megbékélni, mi hiúsítja meg a felek konszenzusát, és miként hat a nyugati zsidóságra a migráció, illetve az amerikai demokraták egyre anticionistább hangvétele.

KÁVÉSZÜNET

Kosztolányi fajvédő múltja

Az elmúlt héten a költészet napja alkalmából versbe borult minden közösségi médiatér, verset ragasztottak főterek szobraira, oszlopaira, szavaltak rádióban, tévében és iskolákban. Ilyenkor felvetődhet a kérdés: kik azok az emberek, akik ezeket az ismert vagy kevésbé ismert alkotásokat létrehozták? Egyáltalán kell-e tudnunk a költőkről, hogy milyenek voltak? S lehet-e értelmezni az alkotásokat, ha szerzőik életének bizonyos részei vakfoltként léteznek?

Ceruzával az életért!

A magzatgyermekek világnapja (március 25.) sajnos nem egy közismert meg­emlékezés. Ezen kíván változtatni a magzatvédő Várva Várt Alapítvány.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!