hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vietnám az új sztár
Miért vonzó az ázsiai „kis sárkány”?

2019. 04. 17.
Az Egyesült Államokkal az élen nyugati országok sora igyekszik minél jobb politikai-gazdasági kapcsolatokat kiépíteni Vietnammal. Az ázsiai ország elképesztő gazdasági fejlődést produkál, és sok tekintetben Kína egyértelmű versenytársa lett. Helyszíni riport.

Hároméjszakás hanoi tartózkodásunk végén egy óvárosi hotelből kicsekkolva éppen szállunk be a reptéri transzferbuszba, amikor legnagyobb meglepetésünkre a szálloda szolgálatban lévő recepciósai felsorakoznak a bejárat előtt – és integetnek nekünk. Mindez csak pont az i-re: az előző napokban már megtapasztaltuk a vietnamiak zavarba ejtő vendégszeretetét, kedvességét, és nemcsak a szállodában, hanem az utcán, az étteremben vagy éppen a szuvenírüzletekben is. A hogylétünk felől való érdeklődés itt nem üres udvariaskodás: szinte nincs olyan kérés, amit ne próbálnának meg teljesíteni. Mindezt úgy, hogy az ember egy pillanatig sem érzi, hogy vendéglátói hajbókolnának vagy „megsemmisülnének” a nyugati vendégek előtt, ami meglepő is lenne egy olyan néptől, amelyik annak idején képes volt meghátrálásra kényszeríteni az Egyesült Államokat. Inkább egyfajta win-win helyzetről van szó: ha mi jól érezzük magunkat, abból ők is csak profitálhatnak. Nem meglepő például, hogy az elmúlt tíz évben a Vietnamba látogató turisták száma 10 millióról 20 millióra emelkedett – a magyarok közül is egyre többen választják úticélként ezt az országot Thaiföld helyett. 

De nem csak a turizmusban érhető tetten a fejlődés. Ma Vietnam a feltörekvő piacok egyik legígéretesebb csillaga, 6-7 százalékos gazdasági növekedése Kínával vetekszik. Az ország pénzügyi központjában, Ho Si Minh-ben – az egykori Saigonban – autózva azonnal feltűnik, hogy számos multinacionális vállalat telepített ide gyárakat, a Samsungtól kezdve az Intelen keresztül a Coca-Coláig, nem is beszélve az amerikai és európai textilipari cégekről, amelyek a legnagyobb ruhamárkákat gyártják itt. 2017-es adatok alapján Vietnam a régió legnagyobb ruházati exportőre és az elektronikai kivitel tekintetében is a második helyen áll (Szingapúr után). Szinte szimbolikus jelentőségű, hogy a 260 méter magas Bitexco toronyház 2010-ben még az ország legmagasabb felhőkarcolója volt, mára viszont az ötödik helyre csúszott vissza.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!