hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az izraeli–palesztin konfliktus jelenleg megoldhatatlan
Nem engednek a ’48-ból

2019. 05. 17.
Benny Morris izraeli történész az izraeli-palesztin konfliktus szakértője, akivel budapesti látogatása során arról beszélgettünk, miért nem tud a térség végre megbékélni, mi hiúsítja meg a felek konszenzusát, és miként hat a nyugati zsidóságra a migráció, illetve az amerikai demokraták egyre anticionistább hangvétele.

Az MCC migrációs konferenciáján tartott előadásában említette, hogy a palesztinok az egyetlen népcsoport, ahol a gyermekek is öröklik a menekültstátuszt. Milyen előzményei voltak a helyzetnek, és ennek milyen kihatása van a jelenre?

– 1917–1918 előtt a Palesztina területén élő arabok dél-szíriaiaknak nevezték magukat, és az Ottomán Birodalom alattvalói voltak, többnyire a mai Szíria területén. De 1918-1920 során az Ottomán Birodalom darabjain osztozkodva Palesztina területén a britek, Szíria területe fölött pedig a franciák kaptak mandátumot. S míg a szíriai arabok fokozatosan függetlenné váltak, a palesztinai arabok brit uralom alatt maradtak, így rá kellett ébredniük, hogy hiába a közös nyelv, egészen más identitásuk alakult ki, mint akár a szíriai, akár a jordániai araboknak. Ezen kívül nekik szembe kellett nézniük a cionista mozgalom kihívásával is. Ennek ellenére a „palesztin” elnevezést egyáltalán nem használták, ez csak a ’60-as évektől került be a köztudatba. Mivel a menekültstátusz öröklődik, más csoportokkal ellentétben a palesztin menekültek száma csak sokszorozódik, így 50 éven belül 10-15 millió palesztin menekülttel számolhatunk.

A ’48-as háború óta számos próbálkozás volt már a két csoport kibékítésére. Mit gondol, mi lett volna a legjobb megoldás, és miért hiúsul meg újra és újra?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!