hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kosztolányi fajvédő múltja
Pardon…

2019. 05. 17.
Az elmúlt héten a költészet napja alkalmából versbe borult minden közösségi médiatér, verset ragasztottak főterek szobraira, oszlopaira, szavaltak rádióban, tévében és iskolákban. Ilyenkor felvetődhet a kérdés: kik azok az emberek, akik ezeket az ismert vagy kevésbé ismert alkotásokat létrehozták? Egyáltalán kell-e tudnunk a költőkről, hogy milyenek voltak? S lehet-e értelmezni az alkotásokat, ha szerzőik életének bizonyos részei vakfoltként léteznek?

Az irodalomtörténet, az irodalomtörténészek, monográfiaírók igyekeznek ezeket a vakfoltokat világossá tenni. Hasznos és fáradságos munka ez, melynek segítségével sokkal közelebb érezhetjük egy-egy kedves költeményünk szerzőjét, és így a mondanivalót is, ezáltal könnyebb érteni és magunkévá tenni azokat. Ezért van az, hogy Arany Zsuzsanna Kosztolányi-kutató legújabb könyve miatt egyik szemünk sír, a másik nevet. A Pardon... Az Új Nemzedék rovata Kosztolányi Dezső szerkesztésében 1919–1921 című kötete hamarosan napvilágot lát az Osiris Kiadó gondozásában, és nem biztos, hogy minden sorának örülünk majd.

Az Új Nemzedék 1913-tól 1944-ig működő, nyíltan szélsőjobboldali, fajvédő lap volt, melyet Bangha Béla jezsuita szerzetes, a magyar katolikus sajtó megszervezője vett meg a katolikus lapkiadás számára. „A sajtó és irodalom nemcsak politikai és esztétikai ügy, hanem elsősorban igenis világnézeti s valláserkölcsi ügy. Mert a sajtó és az irodalom a gondolatterjesztésnek egyik legfőbb eszköze. És éppen azért, mert oly észrevétlenül, ügyesen, sorok közt tudja ezt vagy azt a világnézetet szolgálni, védelmezni, terjeszteni, lehet hatalmas apostola a jónak, de lehet borzalmas segítőtársa a rombolás szellemének is” – hirdette, s ezért több más lap kiadásával is igyekezett a rekatolizáció ügyét előbbre vinni.

A fent említett lapnak lett munkatársa 1919 és 1921 között – éppen 100 éve – Kosztolányi Dezső, s vezette névtelenül a Pardon… című rovatot. Azonban már életében tudható volt, hogy ki is a fehérterrort relativizáló, a numerus clausust üdvözlő, a Népszavával és szerzőivel, szerkesztőjével folytonos, személyeskedő szócsatát vívó glosszák szerzője. Később felesége is elismerte ezt, majd megjelenik a Kosztolányi Dezső című regényében is. Arany Zsuzsanna ezeket a Pardon-szövegeket vizsgálja meg könyvében, s igyekszik beazonosítani azokat a szóhasználat, stilisztika, életrajzi vonatkozások mentén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!