Hetek Univerzum
Hogyan lett a szenvedésből örömünnep?
A zsidó és keresztény peszach

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Hogyan lett a szenvedésből örömünnep?
A zsidó és keresztény peszach
A kereszténység közel kétezer éve Jézus Krisztus megfeszítését és feltámadását, valamint örök létezését hirdeti. Ez idő alatt ősi civilizációk semmisültek meg, öröknek vélt hatalmi rendszerek omlottak össze, nagy népek lettek jelentéktelen szereplők a történelem színterén; s bár a kereszténység is hordozza a két évezred viharainak és katasztrófáinak maradandó nyomait, az evangélium üzenete ma is ugyanaz, mint Péter és Pál apostol korában. (2019.04.18.)

Hogyan maradhat fenn századokon keresztül egy ilyen abszurd állítás, amely szerint egy ember meghalt, feltámadt és él, ráadásul nem csupán szellemi, hanem testi realitásában? Az előítéletek nélkül és tisztességesen gondolkodó embereknek is – még ha nem fogadják is el az állítás valóságalapját – el kell ismerniük, hogy a világtörténelemnek ez a legnagyobb jelentőségű és legizgalmasabb üzenete. Mindenkinek csak két lehetősége marad a válaszra: vagy hazugságnak, vagy igazságnak fogadja el a Jézusról szóló állítást – nincs több alternatíva a Názáreti történetét illetően.

Kétezer éve téma a feltámadás

Ha azt feltételezzük – amit sok művelt és felvilágosult gondolkodású embertársunk állít –, hogy a Jézus feltámadásáról szóló sztori a világtörténelem leghatékonyabb és legzseniálisabb meséje, az igazságosság objektív követelménye ebben az esetben is azt diktálja, hogy kutassák a választ:

mi az oka annak, hogy bár több tucat generáció váltotta egymást az elmúlt évezredekben, ez a „hazugság” mégsem veszít tömegeket vonzó erejéből,

holott nem kevés olyan hatalom és tudományos, kulturális, vallási elit regnált ez időtartam alatt a földön, melyek kifejezetten azt a célt tűzték maguk elé, hogy kiirtsák e „mesére” irányuló hiszékenységet a lelkekből?

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!