hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2011. 04. 22. (XV/16) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Árvák megrontói

Egy nemzetközi hálózat a közép-amerikai és Karib-térségből valószínűleg azért csempészett kiskorúakat Berlinbe, hogy azokat fizetőképes pedofilok szexuális játékszerévé tegye. Tíz év alatt ezrével kerülhettek kiszolgáltatott gyerekek perverz európaiak kezébe, akik egymás között is cserélgették áldozataikat.

Álomesküvő

Napokkal Vilmos herceg és Kate Middleton április 29-ei esküvője előtt lázban ég az angol média. A boltokat elárasztották az ifjú pár képével díszített szuvenírek, a sajtó pedig mindennap újabb részletet hoz nyilvánosságra a készülődésről. David Cameron miniszterelnök felhívta az önkormányzatok figyelmét, hogy bürokratikus akadályokkal ne szegjék kedvét az utcabálozni kívánó lakosságnak.

Jeges legjobb

Jelentéktelen kispártból a parlament harmadik legjelentsebb szerepljévé vált a hétvégi választásokkal az Igazi Finnek pártja. A nem titkoltan bevándorlásellenes és EU-szkeptikus elveket valló párt a szavazatok 19 százalékát szerezte meg, ami történelmi jelentségŐ a finn politikában. Nem utolsósorban pedig a jobboldali populisták hatalomra kerülése újabb ütést mér az amúgy is pengeélen táncoló európai közösségre. Európai lapok szerint az Igazi Finnek sikere a legújabb bizonyítéka annak, hogy az idegenellenes csoportok az egész kontinensen megersödnek.

Diktátorsorsok

Rosszul alakult az idei esztendő a diktátorok számára: a tunéziai elnök még elmenekülhetett Szaúd-Arábiába, Hoszni Mubarak azonban már nem, sőt az egyiptomi exelnököt halálra is ítélhetik. Líbiában több mint egy hónapja dúl a harc a NATO által támogatott felkelők és Kadhafi erői között. Az amerikai külügyminisztérium állítólag olyan afrikai országot keres, ahová a líbiai vezető száműzetésbe vonulhat, anélkül, hogy kiadnák a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Belföld

Viktor „újráztatja” Rózsát

„Megsemmisítő csapást" mért a kormány a Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkár nevével fémjelzett közoktatási és felsőoktatási koncepciókra, miután mindkettőt visszadobta a feladónak. ősz előtt tehát nem várható róluk parlamenti vita, ám az is tény, hogy miközben koalíciós berkekben tovább folyik a huzavona, ezalatt a közoktatási struktúra rohamléptekben alakul át: jelenleg is zajlik a jobb közép- és általános iskolák folyamatos egyházi kézbe adása, valamint óvodáktól a középiskolákig folynak a nagy és erőltetett intézmény-összevonások.

Végleg leszakadtunk az élbolytól

„Azoknak, akik szeretik Orbán Viktort és hisznek benne, nagy nap ez a mai. Magyarország megújulásának, feltámadásának, a húsvéti alkotmánynak az ünnepe - szögezte le Tölgyessy Péter az új alkotmány megszavazása után néhány órával az OSA Archívumban tartott előadásában. - Az ország másik felének viszont inkább a nagypénteki golgotajárás és gyásznap jut eszébe" - mondta, de még hozzátette, hogy Magyarország szilárdan ugyanott maradt, mint ahol tegnap is volt.

Újabb kiszúrás a csórókkal

A munkanélküli-ellátás idtartamának csökkentése az egyik konkrét eleme a februárban bejelentett Széll Kálmán Tervnek. Jelenleg Magyarországon 270 napig kaphat valaki álláskeresési járadékot, majd segélyt, amennyiben a szükséges jogszabályi feltételeknek megfelel. Ezt akarja a kormány január 1-jétl lecsökkenteni 90 napra; a tervek szerint az intézkedés célja, hogy minél többen menjenek vissza a munkaerpiacra. A Policy Agenda elemzése azt vizsgálja, hogy ez a lépés hogyan érinti a munkavállalókat.

Futballhasonlatokkal figyelmeztet az unió

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten a magyar uniós elnökségi félidőt értékelő brüsszeli nemzetközi sajtótájékoztatóján kérdésekre reagálva részletesen beszélt az alkotmányozásról. Mint mondta, nem egy fesztiválszerű uniós elnökség mellett döntöttek, nem szépségversenynek vagy divatbemutatónak gondolja az elnökséget, ahol megpróbáljuk országunk legszebb arcát mutatni, a végén mindenki boldog, gratulál, aztán hazamegy.

Hit és értékek

Aki legyőzte a világot

A keresztény világ két történelmi és bibliai eseményre emlékezik húsvétkor: Jézus Krisztus halálára, eltemetésére és feltámadására, amely közel kétezer éve történt Jeruzsálemben - és Izrael Egyiptomból való exodusára, amely viszont közel háromezerötszáz évvel ezelőtt zajlott le. Mindkét történelmi esemény alapvetően meghatározza napjainkban is minden ember Istenhez való viszonyát, földi és halál utáni sorsának alakulását. (2011. 04. 22.)

HÁTTÉR

„Judapest miatt ilyenek a cigányok”

A Szebb Jövőt Polgárőr Egyesület másfél héten át úgynevezett megerősített járőrszolgálatot látott el Hajdúhadházon. Erőiket azóta Magyarbánhegyesre csoportosították át „munkaadó gazdájukkal", a Jobbikkal együtt. Ez maradt utánuk.

Minden gyermek lakjon jól!

Egyszerre indult el hét halmozottan hátrányos kistérségben (274 településen) április 14-én a Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítvány ez évi vetmag- és kisállatakciója. Lengyeltótiban Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Kovács Sándor, az alapítvány koordinátora osztották ki az itt él összes hátrányos helyzetŐ nagycsalád részére az egyes családok teljes évi zöldségszükségletét biztosító vetmagokat.

Mentik, ami menthető

Vajon Németország valóban csak saját bankjainak megmentése céljából dob mentőövet az eurózóna bajba jutott országainak?

Közép-Amerika: a meggyötört földnyelv

Az elmúlt évtizedben Guatemala gyilkossági rátája megduplázódott. A helyi kormányzat úgy véli, hogy a gyilkosságok közel 40 százaléka az áttelepült drogüzletekhez kapcsolódik.

Szergej és az Ezüst Nyíl

A Déli pályaudvar elmúlt másfél évszázada olyan, fordulatokban gazdag történet, amelynek egyes epizódjai rendszerváltások és korszakváltások kulisszatitkaira is rámutatnak. Széchenyi Istvántól Kádár Jánosig a történelem bizonyára másképp alakult volna, ha reformkori eleink a „dolce vita” megragadása helyett Kossuth javaslatát fogadják el. Mindez már nem változtat a tényeken.

Padlógázzal a falnak

Egy ENSZ-tanulmány szerint az úgynevezett kiégés (burn out) szindróma húsz éven belül els helyre kerül a vezet halálokok között, megelzve a szívinfarktust és az AIDS-et is. Ehhez képest a legtöbben még csak fel sem ismerik ezt a betegséget, és a tüneteket külön-külön igyekeznek kezelni. Pedig a kiégés gyógyítható, st megelzhet.

A világ ítélete rajtuk

Senkit nem lephetett meg, hogy a kétharmados parlamenti többség által elfogadott egypárti alkotmány  – a médiatörvény körüli nemzetközi botrány után és ahhoz szorosan kapcsolódva – újabb erős külföldi ellenérzéseket keltett. Az orbáni alaptörvény ugyanis hasonló szellemben fogant, mint a véleményszabadság korlátozására létrehozott jogszabály, és ezt sajtóorgánumok és politikusok egyaránt megértették.

KÁVÉSZÜNET

Örömöt szereztünk egy országnak

A legendás Aranycsapat egyetlen vidéki törzstagja volt. A futballklasszisra szülvárosában is büszkék. A dombóvári Illyés Gyula Gimnáziumtól kapott díszoklevélen ez olvasható: Buzánszky Jen magyarságból jeles, emberségbl kitŐn, sportszeretetbl kimagasló, sportteljesítménybl kiváló.

Hamupipőke felfalja a gyermekeinket?

Peggy Orenstein amerikai újságírón már közel húsz éve írt a kislányokat befolyásoló kulturális hatásokról, amikor hosszú egészségügyi küzdelem után végre maga is anya lett. Amikor kislánya, Daisy óvodába ment, Orensteinnek rövid idn belül azzal kellett szembesülnie, hogy a fogyasztói társadalom Hamupipke képébe öltözve „felfalta a kislányát”.

A fürdőzés tudománya

A gyógyfürdkezelés még az orvosok többségében is csak a strandot vagy a „nyugdíjasok áztatják magukat” képet idézi fel. Pedig a balneo­terápia külön tudományág, és ha nem is mindenható, de megvan a helye a betegségek kiegészít kezelésében. Különösen jó hely­zetben vagyunk, hiszen Magyar­ország gazdag a leg­különfélébb gyógyvizekben: szinte akárhova megyünk az országban, találunk egy termálfürdt, spa- vagy wellnesshotelt.

A bajnok, akinek a cápa leharapta a bal karját

Mindannyiunk életében vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. Egy fiatal hawaii lányt, bármennyire hihetetlenül hangzik is, éppen ez éltet: Bethany Hamilton ugyanis profi szörföz. Élete legmélyebb hullámvölgye, majd aztán a legmagasabb hullámhegy, amire hite segítségével szörfdeszkáján felkapaszkodott, mégis kivételes emberré teszi. Tragédiájáról és az ezt követ fölényes gyzelemrl Soul Surfer címmel film is készült, amely április elején debütált az amerikai mozikban.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!