hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 04. 14. (V/15) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A pétervári dialógus

A héten Szentpétervárott találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder német kancellár. Oroszország, úgy tűnik, igen nagy reményeket fűzött a megbeszélésekhez, amelyeket az orosz média "pétervári dialógus"-ként emlegetett. Az orosz geopolitika a hagyományos elképzelésekhez híven újra inkább Németországot tartja fő stratégiai partnerének, mint az Egyesült Államokat. A Berlin felé irányuló legújabb közeledési kísérlet mögött valójában az egész egyesült Európa megszerzésének kísérlete húzódik meg, amely kompenzálhatná Oroszország Amerikával való szembenállása során elvesztett geopolitikai pozícióit. 

Kivégzés főműsoridőben

Luxus öngyilkosság állami segédlettel – így tekint saját közelgő halálára Timothy McVeigh, a hat évvel ezelőtti oklahomai robbantás elkövetője. Az amerikai történelem legvéresebb terrorcselekménye 168 ember, köztük 19 gyermek halálát követelte, akik éppen a bombarobbanás helyszíne feletti bölcsődében tartózkodtak. "Járulékos áldozatoknak" nevezte a gyerekek halálát McVeigh, akinek kivégzését május 16-ra tervezi a szövetségi kormány.

Lezárult a kémviszály

Hírszerzési szakemberek és pszichológusok teljes titoktartás mellett megkezdték az amerikai kémrepülőgép szabadon engedett személyzetének kihallgatását az egyik csendes-óceáni támaszponton. A kérdezők arra törekedtek, hogy azonnal meghallgassák a huszonnégy ember még friss – minden részletet tartalmazó – emlékeit a fogságba esett kémrepülőgép hajnani kényszerleszállását megelőző eseményekről. A fő kérdés továbbra is az volt, hogy sikerült-e megsemmisíteniük a gép minden fontos hírszerzési berendezését, mielőtt a gép a kínaiak kezébe került. 

Figyelmeztetés Gázának

Az izraeli hadsereg az Al-Aksza intifáda hat hónapja alatt a héten először hajtott végre nagyszabású szárazföldi hadműveletet. A katonák a Gázai övezet kizárólagos palesztin fennhatóságú területére, az úgynevezett "A" zónába hatoltak be, ahol a Hán Júniszi menekülttáborban ledózeroltak olyan épületeket, amelyeket palesztin fegyveresek használtak lőállásul izraeli települések elleni támadásokhoz. Az összecsapások ellenére megtartották az izraeli–palesztin biztonsági vezetők ülését, amely "pozitív légkörben", ám eredménytelenül zajlott le. Gázában a keddi események óta újra fellángoltak a harcok a palesztin és izraeli lakosság között, több halálos áldozatot követelve.

Soványabb államkassza

Amerikában már jóval a Fehér Ház részletes költségvetésének nyilvánosságra hozatala előtt megkezdődtek a törvényhozási viták, különösen a különböző belföldi programokban végrehajtandó csökkentésekről. Befolyásos polgári csoportok már fel is emelték tiltakozó szavukat az ügyben. Dick Cheney alelnök azonban jó előre figyelmeztette a kongresszust, hogy ne vigye túlzásba a költekezések visszaállítását, mivel Bush elnök el fogja vetni a túlságosan magasnak tartott kiadásokat. 

Lehalkítják a vatikáni rádiót

A Szentszék fehér zászlót lobogtatott meg: szóvivője, Joaquin Navarro-Valls útján ígéretet tett, hogy a Vatikáni Rádió antennái húsvét hétfőtől kezdve betartják az olasz törvények megszabta sugárzási határértékeket. Az adóállomás antennaerdeje által kibocsátott elektromágneses sugárzási teljesítményt korábban az olasz Környezetvédelmi Minisztérium egészségre veszélyes szintűnek ítélte, és felszólította a Vatikánt a törvények betartására.

Belföld

A H betű rejtelmei

Lapunk információi szerint a reklámszakmában megütközést okozott a Happy End Kft. országimázs-pályázatának nyilvánosságra kerülése. Nem maga az eset, hanem a tartalom. A 4,2 milliárdos üzlet pályázatát ugyanis csak egy pár milliót érő, úgynevezett kreatív résznek tekintik, másrészt az anyag színvonalát sem tartják megfelelőnek. 

Veszélyes üzem a közélet

A közéletben jelen van a fenyegetettség – állítják azok a köztisztviselők és közalkalmazottak, akik lapunk kérdésére kifejtették, hogy milyen atrocitások érték őket és családjukat. Szerintük bizonyos esetekben a lakossági feszültség azt a közéleti szereplőt érinti, aki az ügyekben legalább annyit szenved, mint az állampolgár. Politikusoknál is hasonló a helyzet. Legalábbis fenyegetettség területén. A közelmúltban sajnálatosan több "politikus-verés" is történt. Legutóbb sérelmeiért tettlegesen akart elégtételt venni ifjabb Rapcsák András, a hódmezővásárhelyi polgármester fia apja riválisán, Túri Józsefen. Az egykori alpolgármester orrcsonttörést szenvedett a 23 éves fiatalember pofonja miatt.

Elítélt beszéd

Lapunk információi szerint több közéleti személyiség, zsidó és emberi jogi szervezetek is tervezik, hogy följelentést tesznek Franka Tibor ellen, mivel a közelmúltban egy fórumon elmondott mondatait több ponton is a Magyar Köztársaság törvényeibe ütközőnek tartják. Lapzártánkig hivatalosan senki sem határolódott el Franka Tibor állításaitól. 

Több mint százezer

Mintegy 150 ezer aláírással és ötven neves közéleti személyiség csatlakozásával zárult le az az aláírásgyűjtés, amely az MKDSZ "szektaellenes" demonstrációjára reagálva az egyházügyi törvény szigorítása ellen indult el március elején. Buda Péter, az Emberi Jogok Határok Nélkül elnevezés? nemzetközi szervezet magyarországi igazgatója szerint nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarországon a társadalom egy meghatározó része elítéli a vallási toleranciát fenyegető politikát. 

Tragédia a levegőben

Súlyos légi baleset történt Veszprém megyében: két MI–24-es helikopter összeütközött, minek következtében az egyik gép személyzete, egy százados és egy főhadnagy életét vesztette.

A füstbe ment terv

Az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a Fidesz–kisgazda kormány egyik fő műveként is nyilvántartott, a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészekről szóló törvényt.

Hit és értékek

Miben különbözik ez az este?

A közgondolkodásban a keresztény húsvét a húsvét, aminek létezik zsidó változata is. Ezzel szemben a helyzet fordított. A zsidó húsvét, a pészach a történelmi emlékezet legrégibb folyamatosan megtartott vallási ünnepe. ( 2001. 04. 14.)

Tündöklő metropolisz

Ezen az úton járhatott… Az evangéliumok tanúsága szerint itt töltötte az éjszakákat a páskaünnep idején, az Olajfák hegyének oldalában, ahol Márta és Mária, a követői laktak, és ahol feltámasztotta testvérüket, Lázárt a halálból. Az ünnep idején, ahogyan az szokás volt, a zarándokok a környező hegyoldalakon töltötték az éjszakát. Jézus is ezt tette: reggelenként felkerekedett, és a hegy tetején keresztülvágva, aztán a nyugati lejtőn leereszkedve ment be a szent városba. De milyen is volt ez a város, amely ma is áll, és őrzi Jézus és kortársai lábnyomait? Erről próbál meg életh? képet festeni az amerikai Time magazin húsvéti számában megjelent cikk, melynek segítségével mi is rövid zarándoklatot tehetünk a Jézus korabeli Jeruzsálembe. 

Kik ölték meg Jézus Krisztust

"A húsvét mindkét napja keresztény és keresztyén ünnep, ekkor mi, keresztények, a zsidók által megfeszített Krisztusra és az ő feltámadására emlékezünk" – nyilatkozta Csurka István néhány hete egy sajtótájékoztatón. A pártvezér középkori vérvádakig visszanyúló, súlyosan antiszemita kijelentése ismét felveti a kérdést: Milyen erők tartják életben évszázadok óta az "istengyilkosság" vádját a zsidósággal szemben? Kiknek áll érdekében az, hogy több mint fél évszázaddal a holokauszt után még mindig a zsidó népet vádolják a keresztények Istenének megölésével? Cikkünkben e vád történelmi-teológiai gyökereit próbáljuk boncolgatni, és jó előre tudomásul vesszük, hogy a józan ész, a történettudomány és a bibliafilológia akárhány érvét vonultatjuk is fel ez ellen az abszurd és irracionális vád ellen: mindez falra hányt borsó marad. Jézus Krisztus perének aktája kétezer év óta lezáratlan, s a nem ritka perújrafelvételek során még ma is démoni indulatok uralkodnak el a képzeletbeli tárgyalótermekben. Ugyanúgy, mint akkor és ott, az időszámításunk szerinti 31/32. év pészachján, a zsidó főtanács gyűléstermében és Pilátus római helytartó palotájában.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!