hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lehalkítják a vatikáni rádiót
Megszűnhet az életveszélyes elektroszmog

2001. 04. 14.
A Szentszék fehér zászlót lobogtatott meg: szóvivője, Joaquin Navarro-Valls útján ígéretet tett, hogy a Vatikáni Rádió antennái húsvét hétfőtől kezdve betartják az olasz törvények megszabta sugárzási határértékeket. Az adóállomás antennaerdeje által kibocsátott elektromágneses sugárzási teljesítményt korábban az olasz Környezetvédelmi Minisztérium egészségre veszélyes szintűnek ítélte, és felszólította a Vatikánt a törvények betartására.



A Vatikáni Rádió antennái Róma közelében. Hatottak az érvek Fotó: Reuters

A Lazio Tartomány Közegészségügyi Hivatala által a közelmúltban lefolytatott mérések szerint a Róma közeli terület elektromágneses sugárzása, ahol a katolikus rádió kereszt alakú antennái is állnak, a törvényben megszabott határérték háromszorosa. Az erős "elektroszmogot" több független és önkormányzati szakértői vizsgálat is összefüggésbe hozta a környéken megfigyelhető rákos megbetegedések kirívóan magas arányával. A jogi nézeteltérés diplomáciai feszültséggel terhelődött, amikor a rádió védelmét felvállaló Eugenio Pacelli ügyvéd az 1929-es, még Benito Mussolinivel kötött, de ma is hatályos lateráni konkordátum alapján kijelentette: a Santa Maria di Galeriában található antennakomplexum nem olasz területen van, s ezért az adóállomást olasz törvények alapján nem lehet felelősségre vonni.

A Vatikáni Rádió és az olasz Környezetvédelmi Minisztérium "ütközete"
(Beperelték a Szentszéket,
Hetek, 2001. március 17.) akkor vett új fordulatot, mikor Willer Bordon környezetvédelmi miniszter két héttel ezelőtt ultimátumot adott a Szentszéknek: az adóállomásnak tizenöt nap áll rendelkezésére, hogy csökkentse a sugárzás erejét, ellenkező esetben utasítani fogja az Enel olasz áramszolgáltatót, hogy az adóállomás cesanói létesítményét "kapcsolja ki". "A Vatikán és a Külügyminisztérium diplomáciai tárgyalásai nem hátráltathatnak – mondta Bordon még a vatikáni kapituláció előtt –, az Alkotmánybíróság ítélete szerint ugyanis a lateráni egyezmény végrehajtása semmilyen módon nem sértheti az állampolgárok alkotmányban rögzített jogát az egészséghez. Az, hogy egy területen hatszoros a leukémiás gyerekek aránya, egy polgári államban elegendő, hogy vészjelzést adjon. Ha olasz rádióadóról lenne szó, azonnal megvontuk volna az áramot" – teszi hozzá, emlékeztetve, hogy tavaly februárban a határértékek túllépése miatt öt pescarai adóállomás lekapcsolását rendelte el. Hivatala a Vatikáni Rádióval kapcsolatos döntését attól teszi függővé, hogy a megígért teljesítménycsökkentést az ellenőrző mérések is igazolják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!