hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beperelték a Szentszéket
Halálos elektroszmog a Vatikánból

2001. 03. 17.
A Vatikáni Rádió három vezetője március 12-re bírósági idézést kapott. A vád: a rádióadó Santa Maria di Galeriában, Róma egy északi kerületében található antennaerdeje a megengedettnél jóval magasabb elektromágneses sugárzásával a környékbeliek között daganatos megbetegedéseket okoz. A környezetvédelmi tárgyú nézeteltérés kisebb diplomáciai feszültséget is kiváltott, miután a Vatikán képviselői kijelentették: az olasz törvények nem kérhetők számon a rádió vezetőin.



A Vatikáni Rádió kereszt alakú óriásantennája. Elsöprő teljesítmény Fotó: Reuters

A per lakossági bejelentések alapján elrendelt helyhatósági vizsgálatból nőtt ki, amely jelét adta, hogy a környékbeli településeken a rákos megbetegedések messze meghaladják az átlagot. A Lazio Tartomány Közegészségügyi Hivatala által lefolytatott mérések szerint a terület elektromágneses sugárzása a törvény által megszabott határérték háromszorosa, míg a helyi önkormányzatok által kirendelt orvos szakértők az elmúlt hat év több ezer halálesetét átvizsgálva állapították meg, hogy a rákos megbetegedések száma harminc százalékkal múlja felül a nemzeti átlagot. A Legambiente elnevezés? környezetvédelmi szervezet által a múlt héten közzétett egészségügyi felmérés szerint a tizennégy év alatti, helybéli gyerekek között a rákbetegek számaránya hatszorosa a Róma egyéb területein élőkének. 1996-ban a halálesetek hatvan százalékát okozta rák, s az antennákhoz legközelebb fekvő külvárosban, Cesanóban ma is akad olyan épülettömb, amelyben kilencen szenvednek tumoros betegségben. Lakossági bejelentések szerint a környék lakótelepein a számítógépek maguktól kapcsolódnak be, a telefonbeszélgetésekbe is behallatszik, sőt azokat időnként "túlkiabálja" az adás, tévét nézni pedig emberemlékezet óta lehetetlen.

A környezetvédelmi vita sokak számára váratlan fordulatot vett azzal, hogy a Vatikáni Rádió képviselői az 1929-es Lateráni Egyezményre hivatkozva viszszautasították a perkeresetet, mondván: az antennakomplexum nem olasz területen van, s ezért az adóállomást olasz törvények alapján nem lehet felelősségre vonni. A védelmet felvállaló Eugenio Pacelli ügyvéd – XII. Pius pápa unokaöccse – rámutatott: a Santa Maria di Galeria vatikáni tulajdonjogát egy 1951-es egyezmény is megerősíti, továbbá nincs jogi precedens, amely elismerné az elektromágneses sugárzás egészséget károsító hatását. Andrea Calabria bíró a héten "a végzés kézbesítésének hibája miatt" őszre halasztotta a tárgyalást.

A Vatikán képviselőinek bejelentése, mely szerint az Olasz Köztársaság törvényei nem kérhetők számon a három perbe fogott vezetőn – akik közül ketten: Pasquale Borgomeo vezérigazgató és Roberto Tucci elnök jezsuita atyák –, olajat öntött az állam és egyház szétválasztása kapcsán kisebb-nagyobb rendszerességgel fellángoló vitákra, emellett diplomáciai síkra emelte a nézetkülönbséget. Willer Bordon, olasz környezetvédelmi miniszter "hihetetlen és abszurd" válasznak nevezte a Vatikán álláspontját, beismerve, hogy "nagyobb érzékenységet" várt a városállam részéről. "A tény, hogy külföldi területről van szó, mit sem változtat, hiszen a kárvallottak olasz állampolgárok" – vélekedik. A helyi önkormányzati vezetők a külügyminisztériumhoz fordultak, segítsen megelőzni, hogy az ügy "diplomáciai holtpontra jusson". Álláspontjuk szerint – mivel az itt élők emberi jogai szenvednek csorbát – a terület hovatartozását ebben az esetben nem kell figyelembe venni. A vatikáni olasz nagykövet, Raniero Avogadro számára kiküldött hivatalos üzenetükben a külügyminisztérium illetékesei máris kifejezték aggodalmukat, hogy a bírósági eljárás "nem válik hasznára az olasz–vatikáni kapcsolatokat felügyelő kétoldalú bizottság munkájának".

A Vatikáni Rádió pere csak egy, bár kétségkívül a legfordulatosabbnak ígérkező fejezete az olasz állam "elektroszmog" ellen vívott harcának: a félszigeten a környezetvédelmi minisztérium felmérése szerint négyszázhatvannégy erős elekromágneses sugárzásnak kitett iskola és park van. A kormány keménykez? fellépést helyez kilátásba a megszabott határértékeket áthágó üzemeltetők ellen, mindenekelőtt a sugárzásról szóló törvény meghozatalát ígéri – az eddig perbe fogottakat ugyanis ennek hiányában "veszélyes dolgok eldobása" címen idézte bíróság elé.

A Szentszéknek nem a legmegfelelőbb pillanatban érkezett a per: az új évezred új kihívásaira történő készülés jegyében az elmúlt hetekben a környezet megóvására intő felszólalások is elhangzottak a pápa részéről. Így a Vatikáni Rádió elöljáróinak is alkalmuk nyílik megfontolni az egyházfő e hónap elején a Pápai Akadémia számára tartott fogadáson mondott szavait: "Szavatolni kell az emberi élet védelme mellett a környezet megőrzését is, mivel mindkettőt Isten teremtette és rendelte… A tudományos előrehaladás eddig soha nem látott mértékben kínál most hathatós eszközöket, amelyek sajnos nem mindig az ember javára kerülnek felhasználásra."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!