hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 03. 17. (V/11) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A teheráni üzlet

Négynapos látogatása során Mohammed Hatami iráni elnök megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a fegyverkereskedelem élénkítéséről és egy iráni atomerőm? közös felépítéséről. A két ország védelmi miniszterei által májusban véglegesítendő egyezmény hozzásegíti Iránt, hogy növelje katonai erejét a térségben, és hatékonyabban tudja érvényesíteni érdekeit a Kaszpi-tengeri szénhidrogénkészlet elosztásában. 

Aral-szigeti mikrobák

Amerikai kémek közvetve hozzájárultak a vegyi és biológiai fegyverek kifejlesztéséhez és elterjesztéséhez – állítja az USA Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) egy tekintélyes nyugalmazott tisztje. A szakember szerint egy harminc éven keresztül folytatott dezinformációs kampány keser? gyümölcsét aratja le ma az Egyesült Államok, mikor egyes lator országok biofegyverprogramját próbálja semlegesíteni.

Beperelték a Szentszéket

A Vatikáni Rádió három vezetője március 12-re bírósági idézést kapott. A vád: a rádióadó Santa Maria di Galeriában, Róma egy északi kerületében található antennaerdeje a megengedettnél jóval magasabb elektromágneses sugárzásával a környékbeliek között daganatos megbetegedéseket okoz. A környezetvédelmi tárgyú nézeteltérés kisebb diplomáciai feszültséget is kiváltott, miután a Vatikán képviselői kijelentették: az olasz törvények nem kérhetők számon a rádió vezetőin.

Kucsmát le

"Le Kucsmával!", "Bíróság elé Kucsmát!", "Kucsma nélküli Ukrajnát!" Ilyen és ehhez hasonló jelszavakkal folynak az ukrán elnök leváltását követelő ellenzékiek tiltakozó megmozdulásai. A független orosz NTV tévéadó, valamint a nyugati csatornák a tüntetők és az ukrán rendőrség közötti elkeseredett küzdelmet is sugározták annak bizonyítékaként, hogy Ukrajnában egyre mélyül a politikai válság.

Elfogyhat a puhító pénz

Egy közelmúltban napvilágot látott jelentésből arról értesülhetett az amerikai szavazópolgár, hogy a tavalyi választási esztendőben a tévéállomások egymilliárd dollárt csikartak ki a politikai hirdetőktől. A médiának ez a válfaja ugyanis a legnagyobb népszerűségnek örvend a különböző érdekcsoportok hírverési szakértői között. Az adók gazdái pedig a kampány kiéleződésének arányában emelik hirdetéseik tarifáit, így a választási hadjáratok költségei csillagászati összegekre emelkednek. Ezeket a kiadásokat persze valakinek, avagy valakiknek fedezniük kell. 

Belföld

Átértékelt ünnep

Míg a kormánypártok szónokai igyekeztek politikamentesen fogalmazni és inkább propagandisztikus jelleget adni az ünnepnek, addig az MSZP és az SZDSZ a kormányt kritizálta, míg a szélsőjobboldal az "elfajzott liberalizmus"-elmélet különféle szófordulataival éppen a kritikusokat bírálta idén március 15-én. 

Pártunk és kormányunk szerint

Politikai játszmáink része a nemzeti ünnepekkor, nemzeti tekintélyek álarca mögé bújva megfogalmazott üzenet. A megemlékezések előtt píár-felelősök, politikaibeszéd-írók lázasan kutatnak emlékezetükben és a könyvtárak polcain, hogy találjanak olyan félmondatokat, melyek idézve a napi aktuálpolitikai üzenetek mottóivá válhatnak. Szövegkörnyezetükből kiragadott mondatok, hirtelen felfedezett sosemvolt öszszefüggések jelzik a történelem átformálásának szándékát. Nemcsak a jelen, a múlt is újra- és újraíródik évről évre, kormányzatról kormányzatra, nemzeti hősök tűnnek el a süllyesztőben, senkik válnak héroszokká az aktuális kormány szájíze szerint. Nézzük, hogyan változott az ország 10 év alatt a márcus 15-i beszédek alapján.

Történelmet írnak a romák

Miközben a kormányzat nyilatkozataiban igyekszik csökkenteni a zámolyi romák francia menedékstátusának súlyát, addig Krasznai József, mondhatni magyar Martin Luther Kingként nemzetközi szint? polgárjogi harcossá növi ki magát. Érdekes, hogy az egész ügybe a magyar jobboldali, illetve kormányközeli sajtó révén a Hetek is belekeveredett, mint az angol titkosszolgálat egyik lehetséges félrevezetője. 

Vallásügyi legkisebb közös többszörös

Megállapodás született a Fidesz és az MSZP között a vallásszabadságról szóló törvény módosításával kapcsolatban. A fogadtatás vegyesnek mondható: az MDF kirekesztve érzi magát, az SZDSZ helyteleníti, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) kevesli, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) kasztrációról beszél. A Fidesz frakció hétfőn dönt az alkotmányügyi bizottság javaslataként benyújtott módosításokról.

Eszményi nők

Meghitt hangulatú fórumnak adott helyet a héten a Segítő Szűz Mária Katolikus Leánykollégium Egerben, ahol Dávid Ibolya igazságügy-miniszter asszony, az MDF elnöke tartott előadást "Keresztyén nő a közéletben" címmel.

Hit és értékek

Tehet-e boldoggá az állam

Minden ember törekszik a boldogságra. A boldogság utáni vágy az ember bensejéből fakad. Ki ne szeretne örömben, egészségesen, jó anyagi körülmények között, jó lelki, szellemi állapotban élni? Minden alapvető, természetes emberi jog ebből az igényből eredeztethető. A vállalkozás szabadsága, a tulajdonszerzési korlátozások felszámolása hazánkban is megteremtette az anyagi gyarapodás jogi lehetőségét. A véleménynyilvánítás, a sajtó és a vallás szabadsága pedig azt, hogy az emberek igényeik szerint tölthessék be és fejezhessék ki intellektuális és szellemi szükségeiket. Azok a kezdeményezések azonban, amelyek éppen eme szabadságok megnyirbálására törekszenek, mint például a Fidesz-javaslattá maszkírozott és a sajtószabadságot korlátozni hivatott "Lex-Pokol", vagy a vallási jogegyenlőség elleni támadások azt mutatják, hogy bizonyos politikai körökben hiányzik a boldogságra való elemi emberi törekvés tiszteletben tartása, és az emberek nyugton hagyása helyett még mindig maguk akarnak népboldogítóként tetszelegni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!