hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vallásügyi legkisebb közös többszörös
Fidesz MSZP kiegyezés

Megállapodás született a Fidesz és az MSZP között a vallásszabadságról szóló törvény módosításával kapcsolatban. A fogadtatás vegyesnek mondható: az MDF kirekesztve érzi magát, az SZDSZ helyteleníti, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) kevesli, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) kasztrációról beszél. A Fidesz frakció hétfőn dönt az alkotmányügyi bizottság javaslataként benyújtott módosításokról.

Az Isépy Tamás és Kósáné Kovács Magda nevével fémjelzett egyezség nélkülözi az eredeti módosítási javaslat mindazon elemeit, amellyel a szocialisták már a parlamenti vita során is vitatkoztak. Nem szerepel tehát a vallás definíciója és az a negatív felsorolás sem, amely azt határozta volna meg, mi nem tekinthető elsődlegesen vallási tevékenységnek, illetve kimarad a társadalmi szerepvállalás alapján történő különbségtétel egyház és egyház között. Az eredeti javaslatból így három technikai jelleg? változtatás kerül a T. Ház elé: ezentúl a Fővárosi Bíróság venné nyilvántartásba az egyházakat, a bejegyzésre váró közösségek alapszabályaik mellé hitvallásukat is kötelesek csatolni, ennek pótlására a már törvényesen működő egyházak hat hónapot kapnának, és végül 100 fő helyett 300 alapítóra lenne szükség egy új egyház létrehozásához. 

A NKÖM egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Semjén Zsolt szakmailag elfogadható, reális kompromisszumnak tartja a megállapodásban foglaltakat, mely szerinte: "az ideálisnál kevesebb, de a semminél több". 

Szászfalvi László MDF-es képviselő üzenet értékűnek nevezte, hogy míg ők nem kaptak meghívást az egyeztetésre, addig Dornbach Alajos szabaddemokrata képviselő részt vehetett azon. Úgy érzik, hogy a Fidesz–MSZP megállapodás pont azokat a módosításokat hagyta ki, amelyek védelmet nyújtottak volna a "családok egységét fenyegető szekták ellen". Terveik szerint önálló módosító indítványokkal járulnak hozzá a jogszabály szigorításához. 

Harrach Péter, az MKDSZ társelnöke, szociális és családügyi miniszter a történtek egyetlen előnyét abban látja, hogy erről már várhatóan sikerrel fog szavazni az Országgyűlés, majd jelezte: a szekták felé kacsingató MSZP kasztrálta az eredeti – általuk elfogadhatónak tartott – javaslatot. A miniszter abbéli reményét fejezte ki, hogy a 2002-es választások után, amennyiben a mostani kormánykoalíció folytatja az ország irányítását, újabb lehetőség nyílik a változtatások folytatására. 

Fodor Gábor szabaddemokrata politikus elmondta a Heteknek, hogy pártja álláspontja változatlan, továbbra is úgy ítélik meg, hogy nincs szükség a törvény módosítására, még abban a formában sem, ahogyan arról a Fidesz és az MSZP megegyezett. Világossá tette továbbá, hogy az SZDSZ nevében senki nem vett részt az egyeztetésen, Dornbach Alajos független szakértőként volt csupán jelen.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!