hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eszményi nők
Dávid Ibolya a Szűz Máriában

2001. 03. 17.
Meghitt hangulatú fórumnak adott helyet a héten a Segítő Szűz Mária Katolikus Leánykollégium Egerben, ahol Dávid Ibolya igazságügy-miniszter asszony, az MDF elnöke tartott előadást "Keresztyén nő a közéletben" címmel.

A miniszter asszony jelenlétét igyekezett kihasználni a helyi sajtó is, ami miatt csak egy félórás csúszással tudott elkezdődni a rendezvény. Ennek ellenére a megjelent közönség többnyire türelmesen és énekelve ült a helyén, hála a kollégium énekkarának, melynek repertoárja a rögtönzés ellenére is gazdagnak bizonyult: a "Gyertek, dicsérjük együtt Izrael szentjét" vagy a "Jöjj, hódolj az ég Urának" cím? pünkösdi-evangéliumi énekektől kezdve a "Vuk", a "Füles Mackó", illetve a "Mézga család" cím? rajzfilmek betétdaláig terjedt. A dalok elfogytával éppen megérkezett az előadó is, majd egyenesen a tárgyra tért. Kifejtette, hogy azért örül ennek a nemes témájú felkérésnek, mert a jövő anyáit, feleségeit és reményei alapján minél nagyobb arányban a közélet szereplőit köszöntheti a jelenlévők között. Dávid Ibolya kiemelte, mennyire fontos küldetés keresztyénként aktívan részt venni a közéletben, és úgy élni. Az MDF elnök asszonya számos példát is felhozott az elhangzottak szemléltetésére: a Megváltó körül szolgáló asszonyoktól kezdve a magyar történelemnek legtöbb boldogot és szentet adó Árpád-házi királyi családig, amelynek tagjai között szép számmal voltak nagyasszonyok is. Így például Szent Margit vagy a férjével együtt a keresztyén hitet terjesztő Bajor Gizella is, akik Krisztushoz vezették az országot ezer évvel ezelőtt.

Kiemelt rész jutott az előadó személyes példaképének, Lórántffy Zsuzsannának is, aki feleségként és nemzetünk nagyasszonyaként is helytállt. Iskolákat alapított, kulturális alapítványokat tett, és közben protestáns hitét nem megtagadva támogatta anyagilag a pálos szerzetesrendet. A miniszter asszony a modern korhoz érve szólt még a fasiszta és kommunista rendszerek rossz női szerepeiről és családképeiről, valamint a családtámogatás politikai eszközeiről is. 

Az előadás után kérdésekre is volt lehetősége a diákoknak. Az első kérdező azt firtatta, hogyan lehetséges kivívni a fiúk tiszteletét? Azt, hogy ne úgy beszéljenek róla, mint a Chio Chipsről és a zenéről, hanem mint aki az élet szentélye, és aki az életet hivatott továbbadni. Dávid Ibolya elmondta, egyetért a kérdezővel: a nő valóban a család lelke, akinek fontos szerepe van az életben. A második és egyben utolsó jelentkező arra volt kíváncsi, mivel érte el a vendég a legnépszerűbb politikus címet, de megjegyezte, ő nem érzi, hogy javult volna a családok helyzete az elmúlt években. Dávid Ibolya szerint az elvek és értékek alapján történő következetes politizálás a népszerűség titka, és ezt még koalíciós partnerként is mindig képviseli. Az est zárásaként a házigazda apácák egy, a Madonnát a gyermek Jézussal ábrázoló szentképet nyújtottak át az igazságügy-miniszternek, amit a miniszter egy, a kereszténység ezer évvel ezelőtti felvételét ábrázoló ezüstplakettel viszonzott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!