hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lezárult a kémviszály
Kihallgatják a legénységet

2001. 04. 14.
Hírszerzési szakemberek és pszichológusok teljes titoktartás mellett megkezdték az amerikai kémrepülőgép szabadon engedett személyzetének kihallgatását az egyik csendes-óceáni támaszponton. A kérdezők arra törekedtek, hogy azonnal meghallgassák a huszonnégy ember még friss – minden részletet tartalmazó – emlékeit a fogságba esett kémrepülőgép hajnani kényszerleszállását megelőző eseményekről. A fő kérdés továbbra is az volt, hogy sikerült-e megsemmisíteniük a gép minden fontos hírszerzési berendezését, mielőtt a gép a kínaiak kezébe került. 

A Guam szigetére induló amerikai különrepülőgépen orvosokból, pszichológusokból és hírszerzési tisztekből álló tizenhárom fős csapat fogadta a kiszabadultakat, és már a Hajnan szigetéről való felszállás után megkezdte meghallgatásukat. 

A szabadon engedett legénység tagjai valószínűleg csak vasárnap találkozhatnak családtagjaikkal, miután Hawaii szigetére, majd a nyugati parti Washington állam területére szállítják őket.

Kína szerdán egyezett bele a huszonnégy amerikai szabadon bocsátásába, akiket azóta tartanak fogva, hogy április 1-jén egy amerikai felderítő gép egy kínai géppel történő ütközést követően Hajnan szigetén kényszerleszállást hajtott végre. (Hetek, 2001. április 7.,
Erőpróba Ázsiában) Kína azt követően szánta rá magát erre a lépésre, hogy napokig tartó tárgyalások után az Egyesült Államok elnöke és külügyminisztere sajnálatát fejezte ki a baleset miatt. 

"Mindkét ország számára nehéz helyzet volt – nyilatkozta George W. Bush amerikai elnök a balesettel kapcsolatosan. – Tudom, hogy az amerikai nép osztozik a meghalt kínai pilóták miatt érzett gyászban. Imádkozunk feleségeikért és gyermekeikért." "Elismerjük, hogy megsértettük Kína légterét – ismerte be Colin L. Powell külügyminiszter. – Nagyon sajnáljuk. Sajnálatunkat fejezzük ki amiatt, hogy ez megtörténhetett."

Az amerikai fél nyilatkozatait követően szerdán a kínai kormány szóvivője bejelentette: "Humanitárius megfontolásból úgy döntöttünk, hogy a szükséges eljárásokat követően a legénység elhagyhatja Kínát." Emellett viszont Kína hivatalos bocsánatkérést, valamint az amerikai felderítő repülések beszüntetését követeli az amerikai kormánytól. 

Mivel azonban védelmi szempontokból ezek a felderítések nélkülözhetetlenek az Egyesült Államok számára, Bush elnöknek hamarosan döntést kell hoznia, hogy hol és milyen formában indítja őket újra útjukra. A kormánnyal ellentétben a Pentagon úgy vélekedik: Amerika máris túl sok mindenben engedett Kínának, aki félő, hogy csak még több engedmény kicsikarására törekszik. 

A felelősség kiderítése meglehetősen kényes kérdés. A Pentagon szerint egyértelműen a kínai pilóta okozta a szerencsétlenséget: egy vezető katonai hivatalnok szerint a baleset időpontjában az amerikai gép robotpilótára volt kapcsolva, és teljesen egyenesen repült, amikor a kínai gép hirtelen alulról nekiütközött. A kínai verzió szerint viszont az amerikai gép repült neki a kínainak, és ezért azt várják, hogy az Egyesült Államok teljes felelősséget vállaljon a balesetért. "Kitaláltak egy történetet, ami nem felel meg sem a józan észnek, sem a tényeknek, és most azt várják tőlünk, hogy bocsánatot kérjünk" – jegyezte meg egy katonai vezető.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!