Hetek Univerzum
Miben különbözik ez az este?
Életképek a pészachról

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Miben különbözik ez az este?
Életképek a pészachról
2001. 04. 14.
A közgondolkodásban a keresztény húsvét a húsvét, aminek létezik zsidó változata is. Ezzel szemben a helyzet fordított. A zsidó húsvét, a pészach a történelmi emlékezet legrégibb folyamatosan megtartott vallási ünnepe. ( 2001. 04. 14.)

A tavaszi ünnep eredete a zsidó nép történetének ősi gyökereire vezethető vissza: az nem más, mint ünnepi est az egyiptomi fogságból való szabadulás emlékére. Háromezer-ötszáz éves sikerét annak köszönheti, hogy megülése nagy családi lakoma keretében zajlik, aminek középpontjában egy izgalmas történet áll.

A történet, amit évezredek óta minden évben el kell mondani az új generációnak, egy nép, egy család és az egyén saját történelme.

Az ünnep eredeti neve elkerülést jelent. Az elnevezés a tíz csapás utolsó, drámai epizódjához kötődik: Isten pusztító angyalt küldött, és az végigvonult Egyiptomon.

Minden családban kioltotta az elsőszülött életét, de a zsidó házakat, amiknek ajtófélfáját és szemöldökfáját családonként egy-egy áldozatul leölt bárány vérével kentek be, elkerülte a csapás.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!