hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rendszerváltás 30 év távlatából
Közjogi siker, erkölcsi adósság

2019. 04. 17.
A cseheknél a privatizációt vitték sikerre, a románoknál a diktátorra szabtak súlyos büntetést. Magyarországon viszont erkölcsi értelemben sok mindennel adós maradt a rendszerváltás.

 

Harminc éve, 1989 tavaszán kevesen hitték, hogy az az év a közép-európai szovjet tömb összeomlását hozza. A diktatúra csak Lengyelországban és Magyarországon repedezett, ám Csehszlovákiában, az NDK-ban, Romániában és Bulgáriában még érintetlen volt a kommunista diktátorok uralma, a Szovjetunióban pedig (Gorbacsov ide vagy oda) épp harminc éve, áprilisban támadták meg a belügyi egységek vegyi fegyverrel a demokráciát és nemzeti függetlenséget követelő grúz tüntetőket Tbilisziben.

A két közép-európai „reformország” közül Lengyelországban a kommunista párt és a Szolidaritás szakszervezet megállapodásának köszönhetően már 1989 nyarán részben szabad választásra került sor. Azért csak „részben”, mert a Jaruzelski tábornok és Walesa Szolidaritás-vezető közötti megállapodás értelmében az új lengyel törvényhozásnak csak a felsőházát választották meg teljes egészében szabadon; az alsóház kis híján kétharmadát a kommunista párt és csatlósai tölthették be, és csak a képviselői helyek 35 százalékáról döntöttek a választók. Ám hiába a cinkelt lapok, a kommunista párt többé nem tudott kormányt alakítani; az állampárt egykori szövetségeseinek átállásával a Szolidaritás jutott hatalomra Tadeusz Mazowiecki vezetésével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!