hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.06.14.(XXIII/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tűzoltók és gyújtogatók egyszerre

Az elmúlt hónapokban átlagosan közel 350 keresztényt öltek meg a hitük miatt az Open Doors adatai szerint. A világszerte zajló keresztényüldözésről beszélgettünk Nina Shea-val, a Trump közeli Hudson Institute Vallásszabadság Központjának vezetőjével.

A megbuktatott „mintademokrácia”

Hiába a kimagasló választási győzelem, a rekord népszerűségi értékek és az abszolút többség – Sebastian Kurz politikai hatalma 525 nap után összeomlott, Nyugat-Európa legerősebb demokráciája pedig meginogni látszik.

Michel Barnier „inkább európai, mint francia”

Habár hivatalosan nem indult az Európai Bizottság elnökségéért az EU Brexit főtárgyalója, az Európai Parlamenti erőviszonyok alakulásával egyre gyakrabban merül fel Michel Barnier neve. Megelőzheti-e Timmermanst és Webert?

Belföld

Karácsony–Kálmán küzdelem a fővárosban

Az EP-választás újrarajzolta az ellenzéki együttműködést, sorra tűnnek fel az újabb szereplők az önkormányzati választásokra. A legélesebb a főpolgármesteri pozícióért vívott harc.

Tollforgatóból lett politikusok

Kálmán Olga főpolgármester-jelölti színrelépésével újabb fordulatot vett a magyar belpolitika és a média kapcsolata. Bár nem példátlan, hogy újságírók és médiaszemé­lyiségek politizálásra adják a fejüket, ilyenkor felmerül, hol van a határ a közélet alakítása és figyelése között.

Hit és értékek

Csernobil és a hazugság zónája

Az HBO nemrég bemutatott minisorozata a csernobili atomkatasztrófáról újra felidézte, 33 éve milyen közel jutott Európa nagy része a megsemmisüléshez. A IV. számú reaktor felrobbanása azonban a kommunista tábor hazugságzónáját is szétvetette – ahogyan azt Gorbacsov pártfőtitkár is elismerte utólag. (2019.06.14.)

Mindent tudtunk, de semmit nem mondhattunk

Sugár Joel 2017-ben a csernobili robbanás magyarországi sajtó­visszhangjáról készített kutatása során a pártállam utolsó évtizedének kommunikációs stratégiájáról kérdezte Kádár agitprop főnökét. A 2018 decemberében, 88 éves korában elhunyt politikussal készült exkluzív interjú a Hetekben jelenik meg először.

Hányan halhattak meg Csernobil miatt?

Négyezertől egymillióig terjednek az áldozatok számára vonatkozó becslések, vagyis a mai napig nem tudni, hogy mennyien haltak, illetve halnak meg a csernobili atomkatasztrófa következtében az egykori Szovjetunió területén és Európában.

Hányan halhattak meg Csernobil miatt?

Négyezertől egymillióig terjednek az áldozatok számára vonatkozó becslések, vagyis a mai napig nem tudni, hogy mennyien haltak, illetve halnak meg a csernobili atomkatasztrófa következtében az egykori Szovjetunió területén és Európában.

HÁTTÉR

Újhullámos médiaharc

Már nemcsak  Facebookról távolítják el a sértőnek tartott tartalmakat, hanem a YouTube-ról is. Ehhez mindössze annyi kellett, hogy egy baloldali újságíró és a mögötte álló média óriás kampányt indítson egy kis szerkesztőséggel szemben.

Az úzvölgyi feltámadás

Miközben elhanyagoltan, gazosan állnak a román katonai temetők Romániában, Dormánfalva (Dărmănești) polgármestere összegyűjtötte embereit a környék egyetlen rendben tartott, a magyarok által gondozott úzvölgyi katonatemető elfoglalására, ahol nem áll egy román katonai sír sem, hanem magyar, osztrák és német sírok. (A román katonai temető, ahol az úzvölgyi harcok idején elesett román áldozatok lettek eltemetve, körülbelül 10 kilométerrel arrébb fekszik.)

Bárkiből lehet csodagyerek?

Mozart. Bobby Fischer. Serena Williams. Polgár lányok. Mindegyik név hallatán az juthat eszünkbe: ők született tehetségek. De vajon tényleg a velünk született adottságok azok, amelyek az egyik elengedhetetlen alapját adják a sikeres életnek? Anders Ericsson, a Florida Állami Egyetem pszichológiaprofesszora szerint  a válasz korántsem magától értetődő.

Feléledő etnikai feszültségek Erdélyben

Az úzvölgyi katonatemetőnél történt incidens a román–magyar etnikai konfliktus újabb epizódja. A helyi várakozások szerint ebben a légkörben még nagyobb jelentősége lesz Orbán Viktor tusnádfürdői látogatásának.

Az angol klubfoci titka

Rekordbevételeket értek el az európai futballklubok a 2017/18-as szezonban. Ezúttal is a Premier League a leggazdagabb, ráadásul most az európai kupákban is „mindent vittek” az angolok. Vajon mi a siker titka?

A férfiak szerepe a családban és a társadalomban

Magyarországon kevésbé elterjedt szokás, pedig a 20. század elejétől az anyák napja párjaként jött létre az általában június harmadik vasárnapján tartott apák és nagypapák napja.

KÁVÉSZÜNET

Csak az ember olvas

Milyen hatással van az agyunkra, hogy könyvtárba járás helyett elég a telefonunkig nyúlnunk? A felgyorsult világban, ahol a papír alapú napilapok és a lexikonok helyét átvették az internetes hírportálok és a keresőeszközök, joggal tehetjük fel a kérdést: tényleg olyan rettenetes dolog az olvasás? És ha igen, miért nem?

Hódít az e-sport

A mai generáció úgy sportol, hogy el sem hagyja a szobáját a virtuális világnak köszönhetően. lehet, hogy a 2024-es olimpia dobogóin már e-sportolókat is láthatunk?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!