hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újhullámos médiaharc
A nagyhal megeszi a kishalat?

2019. 06. 13.
Már nemcsak  Facebookról távolítják el a sértőnek tartott tartalmakat, hanem a YouTube-ról is. Ehhez mindössze annyi kellett, hogy egy baloldali újságíró és a mögötte álló média óriás kampányt indítson egy kis szerkesztőséggel szemben.

 

Június elején a Vox nevű, baloldali beállítottságú, online médiakomplexum (1 milliárd dollárra becsülik az értékét, több mint 6 millió feliratkozója van a YouTube-on, havonta pedig 800 millió tartalommegtekintést produkál az oldal) kampányba kezdett Steven Crowder konzervatív humorista, politikai kommentátor YouTube-csatornájának megszüntetéséért (Louder with Crowder). Crowdernek több mint 3,9 millió feliratkozója van, munkáját közösségi finanszírozással és a YouTube-tól származó bevételekkel tartja fenn (finanszírozást részletesen lásd később).

Felmerül  a kérdés, hogy egy olyan nagyhal, mint a Vox, miért akar ellehetetleníteni egy, az ő piaci szempontjából jelentéktelennek tűnő szereplőt.A hadjárat egyik központi oka, hogy Crowder közel két éve adok-kapok viszonyban van a Vox egyik újságírójával, Carlos Mazá-val, akit rendszeresen „selypítő, dühös manónak”, „mexikói melegnek” vagy „vinnyogó queernek” hív, aki csak azért közölheti „pocsék írásait, mert meleg”. Carlos Maza ezeket a jelzőket rendkívül sértőnek érezte, továbbá úgy véli, hogy kimeríti az online zaklatás kategóriáját is, ami szembemegy a YouTube irányelveivel. A videomegosztó portál szabályzata alapján nem tehető közzé olyan tartalom, amely erőszakra buzdít vagy gyűlöletet kelt egyének vagy csoportok ellen, védett tulajdonságok (például rassz, életkor, szexuális orientáció, vallás stb.) alapján. Ezért a Voxszal a háta mögött elkezdett nyomást gyakorolni a YouTube-ra, hogy szedjék le Crowder csatornáját. A Google tulajdonában álló videomegosztó először azt nyilatkozta, hogy Crowder tartalmai nem ütköznek az irányelveikbe, mivel nyitott platformként az a feladatuk, hogy a legkülönbözőbb véleményeknek is teret adjanak. Bármilyen sértőek is a vélemények, ha nem ütköznek a szerződési feltételekbe, akkor maradhatnak az oldalon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!