hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az úzvölgyi feltámadás

2019. 06. 13.
Miközben elhanyagoltan, gazosan állnak a román katonai temetők Romániában, Dormánfalva (Dărmănești) polgármestere összegyűjtötte embereit a környék egyetlen rendben tartott, a magyarok által gondozott úzvölgyi katonatemető elfoglalására, ahol nem áll egy román katonai sír sem, hanem magyar, osztrák és német sírok. (A román katonai temető, ahol az úzvölgyi harcok idején elesett román áldozatok lettek eltemetve, körülbelül 10 kilométerrel arrébb fekszik.)

A futballhuligánokkal és más szélsőséges elemekkel kiegészült csürhe hősies rohammal kidöntötte a temető be­já­­ratát záró székelykaput, sárral és kővel képen dobálta a Miatyánkot szavaló, a temetőt békés élőlánccal védő magyar civileket, majd a temető elfog­la­lása után egy pópa felszentelte a pár hete, az éjszaka leple alatt – illegálisan – telepített betonkereszteket, amelyekkel a nemlétező román sírokat akarták pótolni.

Az agresszió, ugyanúgy, mint száz éve, rárontott a birtokát védelmező, békében élő népre. Az eset világosan demonstrálja: Trianon szelleme ma is él. A történet majd’ 150 éves (az előzményekkel együtt): az az állam, amely nem tudja saját dolgait, birtokát rendben tartani, a másik rendben tartott birtokának elbitorlásában keresi problémáira a megoldást. Ez a politika emészti fel száz éve Romániát: az etnikailag homogén román nemzetállam ideája a problémák megoldása helyett leuralásra ösztönzi a hatalmon lévőket. A hősi (eroic) Románia pedig, amely ezzel akarja saját létjogosultságát igazolni, keresi és nem találja dicső múltját, ezért újabb és újabb elbirtoklással akarja pótolni a románok hősi történetét. Így lesz román a felfogásukban Mátyás király, kerülnek a főterekre kézilabdapálya-méretű román zászlók, Romulus- és Remus-szobrok, és jut el olyan helyekre Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) főtéri szobor formájában, ahová az alatt az egy év alatt, míg feldúlta, rabolta, fosztogatta Erdélyt, és kikiáltotta magát erdélyi fejedelemnek, nem jutott el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!