Hetek Univerzum
Csernobil és a hazugság zónája
1986-ban a Varsói Szerződést is halálos dózis érte

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Csernobil és a hazugság zónája
1986-ban a Varsói Szerződést is halálos dózis érte
Az HBO nemrég bemutatott minisorozata a csernobili atomkatasztrófáról újra felidézte, 33 éve milyen közel jutott Európa nagy része a megsemmisüléshez. A IV. számú reaktor felrobbanása azonban a kommunista tábor hazugságzónáját is szétvetette – ahogyan azt Gorbacsov pártfőtitkár is elismerte utólag. (2019.06.14.)

Mihail Gorbacsov 2006-ban a Le Figarónak adott interjúban elismerte:

„Még sokkal inkább, mint az általam elindított peresztrojka, Csernobil volt talán a Szovjetunió öt évvel később bekövetkező összeomlásának igazi kiváltó oka.

A csernobili katasztrófa valójában igazi fordulópontnak bizonyult: volt egy, a szerencsétlenséget megelőző korszak, és volt egy ettől teljes mértékben eltérő korszak a katasztrófa után.” 

A legendás peresztrojkának (gyorsítás) és az ezzel kapcsolatos glasznosztynak (nyitottság) 1986-ban nyoma sem volt, így kérdéses, hogy Gorbacsov a csernobili katasztrófa nélkül valóban rászánta volna-e magát a reformokra. A pártfőtitkárnak abban viszont igaza volt, hogy ez volt az utolsó eset, amikor egy tízmilliók életét veszélyeztető vészhelyzetről az ország vezetője 19 (!) nap után számolhatott be személyesen először.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!