Putyin országos atomriadót rendelt el, Ukrajnától Kamcsatkáig 
11 időzónában lesz nukleáris gyakorlat
Putyin országos atomriadót rendelt el, Ukrajnától Kamcsatkáig 

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 10. 02.
Arra készülnek, hogy egy nyugati atomcsapásban az ország 70%-a elpusztul, és általános statáriumot kell elrendelni.

Egy nukleáris háborúra való felkészülést szolgálja az a példátlan országos szintű gyakorlat, amit az orosz elnök október 3-ára elrendelt.

Korábban soha nem volt ilyen átfogó, az ukrán határtól Kamcsatkáig terjedő készültség, csak régiónként tartottak atomtámadást szimuláló tesztet – írja az atv.hu a brit Metro című lap alapján.

Az egynapos nukleáris támadási gyakorlat abból a feltételezésből indul ki, hogy a NATO atomcsapást mér Oroszországra, amelyben az orosz lakásállomány és az életfenntartó létesítmények 70%-a megsemmisül. 

A forgatókönyv szerint az országban statáriumot vezettek be, és

teljes körű mozgósítást is elrendelnek.

A teszt során azt is modellezik, milyen másodlagos veszélyt jelentenek az atomerőművekben és más kulcsfontosságú létesítményekben keletkező károk. 

Az állami és a regionális hatóságoknak rendkívüli mentőcsapatokat kell szervezniük az élelmiszer- és egészségügyi ellátás biztosítására, valamint a radioaktív sugárzás elleni védelemre.

Az előkészítő dokumentum szerint fel kell készülni a háború eszkalálódására, beleérve a nukleáris hatalmak részvételével zajló világméretű konfliktust is.

A lakosságot az életveszélyessé vált zónából

Csernobilhoz hasonlóan tartósan ki kell telepíteni,

ami példátlan méretű belső lakosságcserét jelent. 

Putyin közben a nukleáris armageddon elől az ország különböző pontjain lévő atombunkereinek egyikébe költözik, emellett rendelkezésére áll egy flottányi „Doomsday” Il-80 Maxdome repülőgép is, amelyek légi vezérlési központként tudnak működni.

A gyakorlatot négy nappal Putyin 71. születésnapja előtt tartják. 

A nukleáris háborúra felkészülést nem csak az országos katasztrófa gyakorlat szolgálja, hanem előkészületek történtek egy kísérleti atomrobbantás végrehajtására is az Északi-sarkkör térségében. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter augusztusban ellátogatott Novaja Zemljára, ami azt jelzi, hogy a tesztek több évtizednyi szünet után hamarosan újra kezdődhetnek.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!