hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindent tudtunk, de semmit nem mondhattunk

2019. 06. 13.
Sugár Joel 2017-ben a csernobili robbanás magyarországi sajtó­visszhangjáról készített kutatása során a pártállam utolsó évtizedének kommunikációs stratégiájáról kérdezte Kádár agitprop főnökét. A 2018 decemberében, 88 éves korában elhunyt politikussal készült exkluzív interjú a Hetekben jelenik meg először.

                            

Magyarországot a kommunista tábor legvidámabb barakkjának tartották. Mi volt a helyzet a tömegtájékoztatással?

– Meghatározó tényező volt, hogy Magyarország egy koalíció része, vagyis a Varsói Szerződés tagja volt. A koalíción belül voltak bizonyos kezelési szabályok. Az oroszoknál és minálunk is döntő szempont volt – és ez érvényesült a csernobili katasztrófa idején is –, hogy mindenki a másikra vonatkozó információból csak annyit hoz nyilvánosságra, amit az illető ország kiadott. Ezt az alaptörvényt, közmegegyezést a koalíció valamennyi tagja betartotta. Tehát, ha a bolgárokról megjelent bármi valahol a világon, akkor ebből mi csak azt hozhattuk nyilvánosságra, amit a bolgár hírügynökség kiadott. Ugyanígy volt a TASZSZ híreivel kapcsolatban is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!