hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az angol klubfoci titka
Építészek a pálya szélén

2019. 07. 23.
Rekordbevételeket értek el az európai futballklubok a 2017/18-as szezonban. Ezúttal is a Premier League a leggazdagabb, ráadásul most az európai kupákban is „mindent vittek” az angolok. Vajon mi a siker titka?

A futballtörténelemben eddig még soha nem fordult elő, hogy ugyanaz a bajnokság adja az európai kupák mind a négy döntősét – idén azonban az Európa Liga fináléjában a Chelsea az Arsenalt múlta felül, a Bajnokok Ligájában pedig a Liverpool a Tottenhamet győzte le. A „házidöntők” nemcsak a Premier League erejét és szakmai színvonalát tükrözik, hanem egyúttal azt a kérdést is felvetik, hogy az angol klubfoci hogyan tudta megtörni az éveken át tartó spanyol dominanciát.

A Deloitte könyvvizsgáló cég által az európai futball tavalyi szezonjáról készült friss jelentést nézve könnyen levonhatnánk a következtetést: nagy pénz, nagy foci. Az angol topbajnokság teljes bevétele ugyanis 5,44 milliárd euró volt, ami csaknem akkora összeg, mint a rangsorban következő két bajnokság, a Bundesliga (3,17 milliárd euró) és a La Liga (3,1 milliárd euró) bevétele együttvéve (a pénzügyi elemzésről lásd keretes írásunkat). Szemléletes tény az is, hogy az angol élvonalban utolsó helyen végző Huddersfield több televíziós bevételt produkált, mint bármelyik spanyol klub, kivéve a Real Madridot és a Barcelonát.

A pénz azonban önmagában nem ad magyarázatot az angol sikerekre, hiszen a Premier League eddig is vezette a bevételi toplistát, mégis a spanyol klubok uralták az európai kupasorozatokat. 2009 óta a Real Madrid négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a Barcelona háromszor, az Atletico Madrid pedig kétszer jutott a döntőbe. Eközben az angolok csak négyszer jutottak döntőbe és mindössze egy győzelmet arattak: a Chelsea 2012-ben. Az Európa Ligában a Sevilla háromszor egymás után vehette át a trófeát 2014 és 2016 között, és az Atletico is háromszor diadalmaskodott (2012-ben egy szintén spanyol csapat, az Athletic Bilbao ellen).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!