hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A férfiak szerepe a családban és a társadalomban
Éljenek az apák!

2019. 07. 23.
Magyarországon kevésbé elterjedt szokás, pedig a 20. század elejétől az anyák napja párjaként jött létre az általában június harmadik vasárnapján tartott apák és nagypapák napja.

Vannak bizonyos mondatok, kifejezések, amiket ma újságíróként nehéz papírra vetni. Már nem azért, mintha nem értenénk vele egyet, sőt! Kifejezetten szükséges olyan fontos ügyek mellett kiállnunk, ami adott esetben szembemegy a mainstream által erőteljesen propagált társadalmi felfogásokkal. Ilyen mondat például, hogy 2019-ben is jó dolog gyermeket vállalni. Az amerikai demokrata politikus, Alexandria Ocasio-Cortez nyilatkozatát követő felmérésben, – miszerint „a mai körülmények között joggal merül fel a kérdés: vajon szabad-e gyermeket hozni egy ilyen világra, és kitenni mindazoknak a viszontagságoknak, amelyekkel egy felmelegedő bolygón kénytelen lesz szembenézni” – kiderült, hogy az Y generáció harmada szerint a klímaváltozás kardinális szempont a gyermekvállaláshoz kapcsolódó döntések meghozatalában. Hasonlóan bicskanyitogató lehet egyesek számára az is, hogyha azt merjük állítani, hogy egy gyermek egészséges fejlődése számára a tradicionális családmodell – apa és anya, egy férfi és egy nő házassága – az ideális táptalaj.

Hát még arról írni – pláne nőként – hogy az apáknak, férfiaknak mennyire fontos szerepük van a társadalomban, illetve annak legkisebb egységében, a családban. Manapság sokkal inkább divatos azt hangsúlyozni, hogy mekkora bérszakadék van férfiak és nők között, ahogyan széles körben elterjedt kutatások igyekeznek bizonyítani azt is, hogy a nők miért fényévekkel jobb munkaerők, mint a férfiak. Ezek a felmérések azt mutatják, hogy jobb a szervezőképességük, empatikusabbak, kedvesebbek, jobban kommunikálnak és megbízhatóbbak. A sort pedig még hosszan lehetne folytatni. Világos, hogy miközben az egyenjogúságért való küzdelem kiemelten fontos, a sovinizmus és a feminizmus egyaránt káros. A genderkvóták korában pedig úgy tűnik, hogy egy női munkavállaló azonos képesítéssel és munkatapasztalattal ma már hamarabb labdába rúg, mint egy férfi. Pusztán azért mert nő.

Apa nélkül

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!