hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Feléledő etnikai feszültségek Erdélyben
Kísértet járja be

2019. 07. 23.
Az úzvölgyi katonatemetőnél történt incidens a román–magyar etnikai konfliktus újabb epizódja. A helyi várakozások szerint ebben a légkörben még nagyobb jelentősége lesz Orbán Viktor tusnádfürdői látogatásának.

A román karhatalmi erők alig fél óráig tudták visszatartani azt a több ezer román megemlékezőt, akik erőszakkal nyomultak be az úzvölgyi katonatemetőbe múlt héten csütörtökön. A tömeg nemcsak a csendőröket, hanem a magyarokat is szidalmazta, miközben az élőláncot képező székelyek a Miatyánkot imádkozták. Román huligánok a sírkertbe bejutva kitépték a székelykapu szárnyát, majd a benyomuló tömeg ortodox szertartás keretében felszentelte a temetőben – törvénysértően – létesített román emlékművet és parcellát.

A ma már lakatlan Úzvölgye annak kapcsán került a román–magyar etnikai feszültség fókuszába, hogy az ottani első világháborús sírkertben a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki, és emlékművet emelt – amit egyébként a román kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és az építési felügyelőség is törvénytelennek minősített. A közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó település sírkertjében ezer, az első világháborúban elesett magyar katona nyugszik – miközben a románokat az akkori államhatár román oldalára, Dormánfalva környékén temették el. Ezt azonban a román tüntetők vitatják.

A múlt csütörtöki események kapcsán a magyar kormány tiltakozó jegyzéket adott át a román kabinetnek, illetve bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a budapesti román nagykövetet, aki azonban ennek a kérésnek nem tett eleget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!