hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hányan halhattak meg Csernobil miatt?
Vita az áldozatok számáról

2019. 07. 23.
Négyezertől egymillióig terjednek az áldozatok számára vonatkozó becslések, vagyis a mai napig nem tudni, hogy mennyien haltak, illetve halnak meg a csernobili atomkatasztrófa következtében az egykori Szovjetunió területén és Európában.

A Szatmáry Zoltán és Aszódi Attila által jegyzett Csernobil – Tények, okok, hiedelmek címmel 2005-ben megjelent kötet szerint a robbanás közvetlen következtében legfeljebb ötvenen vesztették életüket (ezzel számos más forrás is egybecseng). A csaknem 800 ezer likvidátor (vagyis az elhárításban közvetlenül részt vevő személyek) közül a sugárterhelés alapján végzett becslés szerint várhatóan összesen 2200 személy hal meg daganatos megbetegedés következtében. Ugyanez a szám a kitelepített területek 116 ezer lakosa között mindössze 100, az egykori Szovjetunió teljes lakossága tekintetében pedig 1800.

Az a statisztikából nem derül ki, hogy a prognosztizált áldozatok közül mennyien haltak már meg, mint ahogy az sem, hogy ezek a becslések mennyire bizonyulnak megalapozottnak. Ennek oka alapvetően az, hogy a sugárterhelés által okozott esetek „belesimulnak” a statisztikába, és a legtöbb esetben lehetetlen megmondani, hogy az egyes megbetegedések a csernobili katasztrófának tudhatók-e be, vagy egyéb környezeti, életmódbeli körülményeknek.

A szerzők szerint a statisztikai kimutathatóság még a leginkább érintettek körében sem egyértelmű. A likvidátorok között például a leukémiás megbetegedések száma 1992 és 1995 között ugyan az orosz átlag duplájára emelkedett, ez azonban „mindössze” néhány tucat esetet jelent. Érdekes az is, hogy az egyik legszennyezettebb régióban, a Brjanszki területen végzett felmérések szerint a leukémiás megbetegedések száma a teljes lakosság körében csak 1994-ben haladta meg jelentősen az orosz átlagot (ami 1,6-szor több esetet jelentett). Ugyanakkor a gyerekeknél diagnosztizált pajzsmirigydaganatok száma jelentősen megugrott: Fehérországban például csaknem a húszszorosára. Az összesen 4000-re becsült esetszám kapcsán azonban a szakemberek megjegyzik: mivel ez a betegség jó eséllyel gyógyítható, a halálesetek száma csekély.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!