hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.06.21. (XXIII/25) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Washington és Peking válófélben

A feszült Amerika–Kína versengésben sehogy sem sikerül a feleknek kiegyezni. Kína ezért inkább más barátot keres, és Trump ellen tevékenykedik. Az amerikai elnök pedig 40 éves diplomáciai hagyományokat rúg föl. Nemcsak a gazdaságról szól a vita.

A keresztény Európa védelmezői

Ha jogvédő civil szervezetekre gondolunk, általában nem a konzervatív értékekért harcoló, életpárti, keresztény aktivisták jutnak az eszünkbe. Pedig bizony léteznek olyan szakemberek, akik keményen harcolnak a bibliai világnézet mellett. Grégor Puppinckkal, az Európai Jogi és Igazságügyi Központ igazgatójával beszélgettünk.

Belföld

Baloldali belháború

Nyolc éve, Gyurcsány Ferenc MSZP-ből történt távozásával kezdődött és napokon belül vége lehet – ez az MSZP és a DK küzdelme a magyar baloldal vezetéséért. Erről szól az ellenzéki főpolgármester-jelöltek előválasztása, amely messze nem csak budapesti jelentőségű.

Többen jönnek ide, mint ahányan elmennek

Tavaly összességében 14 ezer fővel lettünk kevesebben, azaz a népességfogyás üteme csökken. A pozitív trend egyik oka, hogy mérséklődik a külföldre vándorló magyarok száma: konkrétan tavaly 18 ezer honfitársunk ment ki, 20 ezer pedig hazajött. A KSH friss adataiból szemléztünk.

A Szélsőjobb rövid tündöklése

A hazai radikális jobboldal tavaly áprilisban ért fel a csúcsra, amikor a Jobbik listája több mint egymillió szavazatot kapott. Az európai parlamenti választáson ennek alig ötöde jött össze, és akkor is csak a tavalyi eredmény egyharmadánál járunk, ha a Jobbik mellé tesszük a Mi hazánk százezer szavazatát. Hol vannak, hová tűntek a radikális szavazók?

Hit és értékek

Dezinformáció, a KGB csodafegyvere

Kádár János lelkesen támogatta a KGB anticionista titkosszolgálati akcióját, amivel tömeggyilkos terroristákat képeztek ki és vetettek be zsidó célpontok ellen – derül ki Ion Pacepa tábornok, a román hírszerzés egykori vezetőjének könyvéből.

Mesél a bécsi bíboros

Az osztrák sajtó nagy érdeklődéssel kísérte azt a bécsi ökumenikus vallási rendezvényt, amelyen amerikai karizmatikus prédikátorok mellett beszédet mondott Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek és Sebastian Kurz nemrég lemondott osztrák kancellár is.

HÁTTÉR

Kína 30 év után

A Hetek szerzője idén májusban az északkelet-kínai Sanhszi tartományban járt. Úti beszámoló helyett némi személyes tapasztalattal alátámasztott elemzést írt a modern Kína történetének fontos évfordulójára, hiszen 30 éve verte le a kommunista hatalom a Tienanmen téri felkelést. Mely területen siker és mely területeken kudarc Kína számára az azóta eltelt három évtized?

Lakatos Ernő: Kádár mindent tudni akart

Nyugati újságírók is elhitték azt, hogy Magyarországon a gulyás­kommunizmus mellett a sajtó is viszonylag szabad. Valójában a formális cenzúrát az öncenzúra és a megtévesztés helyettesítette, miközben a valóságról az elit egy szűk köre pontos információt kapott. Utolsó interjú Lakatos Ernővel, Kádár legbizalmasabb médiatanácsadójával.

Amikor a szó zenél

„Az igazi művészet mindig dacol a hazugsággal. Amit én csinálok, az a valóságnak egy olyan visszatükrözése, amit csak a spirituális, költői nyelvezet tud visszaadni” – mondja Pajor Tamás, akivel Haladó magyar címen megjelent kötete kapcsán beszélgetünk nyelvről, hazaszeretetről, rendszerváltásról.

Vállalkozni kockázatos, de szabad vagy

Agymosó menedzsertanfolyamok, vallásba forduló veganizmus és szénhidrátcsökkentett kutyakaja. A Norbi Update alapítójával beszélgettünk az elmúlt évtizedek tanulságairól és a jövő kihívásairól.

Teknősügy: halál az elkövetőre?

Egy ország hördült fel újra egy kisállat megölése kapcsán: ezúttal egy fiatal nő végzett egy görög teknőssel a fővárosi állatkertben. A közösségi oldalakon valódi lincshangulat alakult ki, ráadásul eleinte egy ártatlan lányt vádoltak meg a barbár tettel.

A reneszánsz lelkű hatásvadász

Nem írnék szabályszerű nekrológot Franco Zeffirelliről, a most elhunyt olasz filmrendezőről. Egyrészt, mivel a 96 leélt év, vagy­is a hosszú élet titkának magyarázata nem teljesen tisztázott sem a bibliai Jób, sem a tudomány mai állása szerint. Másrészt csupán pár kattintás, és az adatok maguktól házhoz jönnek. A születési hely és idő, az életpálya fő állomásai, a megalkotott művek címei, az átvett díjak száma, a városok és helyek, ahol a személyiség élt és alkotott, mind könnyen hozzáférhető, hiszen közszereplőről beszélünk. Ám mindez messze nem elég, hogy pontos képet kapjunk a művész fő mozgatóiról és a belső világáról. Főként nem, ha olyan valakiről beszélünk, aki (legalább) két felejthetetlen munkájával oly sokak szívét tudta megindítani.

Hódít a hús, amely sosem látott állatot

Az utóbbi évek áttöréseként megjelenő transzplantálható műszerveket az agrártechnológiában is használni szeretnék a jövőben. A fejlesztői remények szerint mindenki számára elérhetővé válhat a „műhúsnak” is nevezett szintetikus élelmiszer.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!