hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kína 30 év után
Robbanásszerű fejlődés, megoldatlan gondokkal

2019. 06. 20.
A Hetek szerzője idén májusban az északkelet-kínai Sanhszi tartományban járt. Úti beszámoló helyett némi személyes tapasztalattal alátámasztott elemzést írt a modern Kína történetének fontos évfordulójára, hiszen 30 éve verte le a kommunista hatalom a Tienanmen téri felkelést. Mely területen siker és mely területeken kudarc Kína számára az azóta eltelt három évtized?

 

A kelet- és közép-európai országok számára 1989 a kommunista rendszerek összeomlásának éve volt. Sorra dőltek le az alig néhány évvel korábban kikezdhetetlennek vélt bástyák Jaruzelski tábornok Lengyelországától és Kádár János Magyarországától Erich Honecker NDK-ján, Gustáv Husák és Miloš Jakeš Csehszlovákiáján át Todor Zsivkov Bulgáriájáig – hogy aztán a „csodák évét” a legvéresebb hatalomváltás, a Ceauşescu-rendszer összeomlása zárja le Romániában.

A kelet-európai kommunista rendszerek összeomlását alig két évvel később a Szovjetunióé követte – a demokratizálódás folyamata azonban nem mindenhol volt sikeres. Egyes közép-ázsiai országokban (így Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Türkmenisztánban) több-kevesebb szemérmességgel villámgyorsan egyszemélyes hatalom épült ki a függetlenné válás után; a Kaukázusontúl országai közül néhány hónapos vagy éves demokratikus közjáték után tértek vissza a Brezsnyev-korszak pártfőtitkárai, immár elnöki minőségben. Autoriter fordulat zajlott le a ’90-es évek elején Fehéroroszországban, Ukrajna pedig máig Kelet és Nyugat, az európai integráció és a szorosabb orosz kapcsolatok között őrlődik. Megkérdőjelezhetetlen geopolitikai fordulat leg­inkább a három balti országban zajlott le.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!