hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A reneszánsz lelkű hatásvadász
Franco Zeffirelli 1923–2019

2019. 07. 23.
Nem írnék szabályszerű nekrológot Franco Zeffirelliről, a most elhunyt olasz filmrendezőről. Egyrészt, mivel a 96 leélt év, vagy­is a hosszú élet titkának magyarázata nem teljesen tisztázott sem a bibliai Jób, sem a tudomány mai állása szerint. Másrészt csupán pár kattintás, és az adatok maguktól házhoz jönnek. A születési hely és idő, az életpálya fő állomásai, a megalkotott művek címei, az átvett díjak száma, a városok és helyek, ahol a személyiség élt és alkotott, mind könnyen hozzáférhető, hiszen közszereplőről beszélünk. Ám mindez messze nem elég, hogy pontos képet kapjunk a művész fő mozgatóiról és a belső világáról. Főként nem, ha olyan valakiről beszélünk, aki (legalább) két felejthetetlen munkájával oly sokak szívét tudta megindítani.

 Erre az útra tehát (itt és most) nem lépnénk rá. Ám érdemes a „másik oldalra” rápillantani. A nézők lelkében hagyott nyomokat megszemlélni, azokon eltűnődni. Amit persze nehéz mérőszámokkal minősíteni, nyelvi öntőformába terelni. Ha  baltaarccal szemléljük, nevezhető e hatás mondjuk nyers manipulációnak, oly titkos húrok megpendítésének a saját kis magánvilágunkban, amihez külső erőknek, jobban mondva egy másik embernek szinte már nincs is joga. Hogy is képzeli? 

Mások viszont erősen megélt katarzist tapasztalnak az alkotással találkozás közben/után, s a művel azonosulás számukra is meglepő hőfokra hevíti őket. Ez szintén ismert jelenség, minimum az ókortól. De nem megy ki a divatból, nem képes rá. Jöhet nekünk absztrakt és posztmodern, mi hétköznapiak igenis szeretjük ezt megélni, valahogy jobban érezzük magunkat  – ily módszerrel is. Jogunk van hozzá. Ha nem is leszünk a művészet keltette „flow” miatt saját életünk szuperhősei.

Zeffirelli pontosan értette ezt a mechanizmust. És nem zavarta, ha finom ítészek hatásvadásznak tartották emiatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!