hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lakatos Ernő: Kádár mindent tudni akart
A pártelit az információt is elnyomásra használta

2019. 06. 20.
Nyugati újságírók is elhitték azt, hogy Magyarországon a gulyás­kommunizmus mellett a sajtó is viszonylag szabad. Valójában a formális cenzúrát az öncenzúra és a megtévesztés helyettesítette, miközben a valóságról az elit egy szűk köre pontos információt kapott. Utolsó interjú Lakatos Ernővel, Kádár legbizalmasabb médiatanácsadójával.

                             

Hogyan működött a nyilvánosság ellenőrzése a Kádár-rendszerben? Ön például egyedül döntött arról, mi jelenhet meg a médiában?

– A kormány munkájáról a Kormány Tájékoztatási Hivatala számolt be, kéthetente, a kormányülések után. A Politikai Bizottság (PB) is kéthetente ülésezett, felváltva a kormánnyal. Erről a pártban tartottak beszámolót, a nyilvánosság számára nem. Az, hogy mi jelenik meg újságban, itt dőlt el. A Népszabadság mindenkori főszerkesztője ugyanis a Politikai Bizottság tagja vagy póttagja volt, vagy ha esetleg nem, akkor is meghívottként részt vett a PB ülésein. Innen kapta közvetlenül az utasításokat, vagy ha nem, akkor is innen szűrte le magának az irányvonalat. A Magyar Rádió és a Magyar Televízió vezetői a Központi Bizottság tagjai voltak, ők innen kaptak meg bizalmas anyagokat. Rajtuk kívül még ilyen beavatott volt az MTI, az Újságíró Szövetség, valamint a többi országos napilap vezetői, összesen 12-14 ember, ők irányították a tájékoztatást Magyarországon. A magyar sajtónak volt a legnagyobb mozgástere, mert a szocialista országok közül egyedül itt nem volt cenzúrahivatal. Másutt az volt a gyakorlat, hogy a cenzor ott ült a szerkesztőségekben, találkoztam velük Csehszlovákiában, az NDK-ban és másutt. Nálunk erre nem volt szükség. Nyugaton úgy gondolták, hogy ez azért van, mert Kádár János bármilyen szabad választáson úgyis többséget kapna, ezért nincs szükség a sajtó szoros ellenőrzésére. Paul Lendvai például sokszor leírta ezt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!