hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Többen jönnek ide, mint ahányan elmennek
Mennyien vagyunk?

2019. 07. 23.
Tavaly összességében 14 ezer fővel lettünk kevesebben, azaz a népességfogyás üteme csökken. A pozitív trend egyik oka, hogy mérséklődik a külföldre vándorló magyarok száma: konkrétan tavaly 18 ezer honfitársunk ment ki, 20 ezer pedig hazajött. A KSH friss adataiból szemléztünk.

A népesség természetes fogyását a születések és halálozások számának különbségével szokták megadni a szakemberek – ha pusztán ezt a számot nézzük, akkor lényegében egyenletesen csökkenő tendenciát látunk, mivel évente mintegy 40 ezerrel többen halnak meg Magyarországon, mint ahányan születnek. 2010 óta évi 90 ezer körül mozog az élveszületések száma, és 130 ezer körül a halálozásoké.

Ha ehhez hozzávesszük még a nemzetközi vándorlási mérleget is, akkor reálisabb és pozitívabb a kép – megkapjuk a tényleges népességfogyást. A vándorlási mérlegünk jobbára pozitív, azaz többen jönnek élni ide, mint ahányan elmennek, aminek következtében a tavalyelőtti 18 ezres mínusz után 2018-ban már csak 14 ezer fővel csökkent összességében a magyarországi népességszám. A be-, illetve visszavándorlók túlsúlya következtében az évenkénti 40 ezres természetes fogyás 2017-ben 21 ezerrel, 2018-ban 27 ezer fővel mérséklődött. Mindezek következtében idén januárban  9 millió 764 ezer volt a magyarországi népesség összlétszáma.

Külföldiek aránya

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!