hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hódít a hús, amely sosem látott állatot
Reformhús

2019. 07. 23.
Az utóbbi évek áttöréseként megjelenő transzplantálható műszerveket az agrártechnológiában is használni szeretnék a jövőben. A fejlesztői remények szerint mindenki számára elérhetővé válhat a „műhúsnak” is nevezett szintetikus élelmiszer.

A kutatókat leginkább a környezet megkímélése, valamint a várható agráripari előrejelzések motiválták abban, hogy a mesterséges szervek előállítását egy új aspektusból vizsgálják meg. A globális felmelegedés okozta aggodalmakat pedig igencsak erősíti a húsfeldolgozó üzemek által kibocsátott, üvegházhatást okozó gázok összmennyisége, amely éves szinten meghaladja a 7,1 gigatonnát. Ez az emberi folyamatokkal okozott üvegházhatású gázkibocsátás 14,5 százalékát teszi ki.

Becslések szerint a legnagyobb népességű országok – Kína, Oroszország és India – lakosainak húsfogyasztási igénye olyan mértékben fog megnövekedni, amelyet már nem lesz képes megfelelően kiszolgálni a húsipar. A feldolgozóüzemek által termelt szénmonoxid-kibocsátás pedig olyan mértékben nőne, ami tovább súlyosbítaná a globális szennyezettséget. Az eddigi adatok szerint a húsok mesterséges előállításával megközelítőleg 78 százalékkal csökkenthető lenne az üvegházhatást okozó gázok mezőgazdasági kibocsátása. További érv a szintetikus húsok gyártása mellett, hogy a jelenlegi állatállományt feltehetően rossz higiéniai körülmények között tartják. Így azok előállításával nagyban megelőzhető lenne az állati eredetű járványok terjedése. Alapanyagukat tekintve kétféle előállításmód ismert: az egyik a laboratóriumi, mesterséges fehérjéből előállított, hormonokkal kezelt anyag, a másik pedig a természetben is jelenlévő növények felhasználásából hozza létre a húspótló élelmiszert. A növényi előállításban a magas fehérje-, vas- és az alacsony zsírtartalmat a szója, a bab és a borsó felhasználásával érik el.

Vegán biznisz

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!