hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dezinformáció, a KGB csodafegyvere
Kádárék kiszolgálták a szovjet titkosszolgálatot

2019. 06. 20.
Kádár János lelkesen támogatta a KGB anticionista titkosszolgálati akcióját, amivel tömeggyilkos terroristákat képeztek ki és vetettek be zsidó célpontok ellen – derül ki Ion Pacepa tábornok, a román hírszerzés egykori vezetőjének könyvéből.

 

„A dezinformáció olyan, mint a kokain. Ha valaki egyszer vagy kétszer szippant belőle, még nem biztos, hogy megváltozik tőle az élete. De ha mindennap használja, akkor függővé válik – egy másmilyen emberré” – így magyarázta a KGB főnöke, Jurij Andropov egyik legtehetségesebb tanítványának, Ion Mihai Pacepa román hírszerző tábornoknak a tudatos megtévesztés alapelvét.

Ma, amikor lépten-nyomon az álhírek – angol kifejezéssel a fake news – közvéleményformáló veszélyeire figyelmeztetnek, érdemes emlékeztetni arra, hogy a tudatos dezinformáció az emberiséggel egyidős. A Biblia első lapjain olvashatunk arról, hogy a kígyó milyen „álhírekkel” befolyásolta Évát: az igazság magva köré (a jó és gonosz tudásának fáját Isten eltiltotta az embertől) egy hamis értelmezést épített (mintha egy fáról sem ehettek volna), ami negatív színben tüntette fel Istent (mondván, azért tiltott, nehogy az ember olyanná váljon, mint ő). De ugyanígy álhíreket terjesztettek Jézus feltámadása után a főpapok megbízásából a sírt őrző katonák is, mondván: a tanítványok ellopták a holttestet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!