hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Washington és Peking válófélben
Hova vezetnek Kína globális törekvései?

2019. 06. 20.
A feszült Amerika–Kína versengésben sehogy sem sikerül a feleknek kiegyezni. Kína ezért inkább más barátot keres, és Trump ellen tevékenykedik. Az amerikai elnök pedig 40 éves diplomáciai hagyományokat rúg föl. Nemcsak a gazdaságról szól a vita.

 

Miközben Peking idén 288,4 milliárd dolláros adócsökkentésre kényszerült, és az előző évek (6,6 százalékos) gazdasági növekedését sem tudja reprodukálni, a nemzetközi külpolitikában komoly hangnemváltás érzékelhető. Trump elnök megközelítése egyre több elismerést kap, miközben a Kínával szembeni kritika erősödik.

A Huawei elleni feketelistázás is már érezteti hatását, de a kereskedelmi vitán túl az Egyesült Államok Kína földrajzi terjeszkedésével szemben is keményebben betart. Év eleje óta amerikai hadihajók többször áthaladtak a Tajvani-szoroson, jelezve Peking felé, hogy nem lehet megfélemlítéssel megakadályozni, hogy a régióban közlekedjenek. Ezek az úgynevezett hajózás szabadságát biztosító műveletek nem fogják ugyan megváltoztatni Kína dél-kínai-tengeri politikáját, sem rábírni a keleti hatalmat, hogy feladja a vitatott területeken (Paracel- és Spratly-szigetek) létrehozott bázisait; mégis egyre több szakértő helyesli az Obama-adminisztráció puhaságával való szakítást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!