hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Teknősügy: halál az elkövetőre?
„Kockakővel kéne agyonütni”

2019. 07. 23.
Egy ország hördült fel újra egy kisállat megölése kapcsán: ezúttal egy fiatal nő végzett egy görög teknőssel a fővárosi állatkertben. A közösségi oldalakon valódi lincshangulat alakult ki, ráadásul eleinte egy ártatlan lányt vádoltak meg a barbár tettel.

Téged is kockakővel kellene agyonütni – üzente egy felbőszült kommentelő Adélnak a Facebookon keresztül, és gyűlöletáradatba sokan bekapcsolódtak. A fiatal lány, aki egy Ózd melletti faluban él, éppen filmet nézett a barátjával, amikor egy szélsőséges portál megjelentette azt a cikket, amelyben azt állították, hogy ő vert agyon egy görög teknőst a fővárosi állatkertben múlt héten, csütörtökön. Adél a cikket nem olvasta, és azt sem tudta, hogy mi történt az állatkertben, így nem igazán értette, hogy miért kapja sorban a gyűlölködő üzeneteket, és pontosan mit is kérnek rajta számon. Tanácstalanságában megkérdezte a barátját, hogy van-e esetleg „Teknős” nevű ismerősük, akit akaratlanul is, de megsérthetett. Mindezt Vujity Tvrtko, az ATV műsorvezetője mondta el a Heteknek, ugyanis Adél senkinek sem nyilatkozott, egyedül a népszerű riporterrel beszélt, aki közösségi oldalán korábban beszámolt a „teknősgyilkosságról”, és egyúttal önmérsékletre intette a kommentelőket. Tvrtko elmesélte, a lány telefonbeszélgetésük során újra és újra elsírta magát, és azt mondta, remeg a halálfélelemtől. A történteket azonban nem hagyta annyiban. „Na akkor a szemeteket nyissátok ki!!!! Aki ezt ki találta rólam, nagyon megüti a lábát, ugyanis megtettem a feljelentést!!” – írta a saját Facebook-oldalán.

Mint kiderült: Adél súlyos félreértés áldozata lett. A teknős ugyanis nem valamelyik ismerősük volt, hanem a fővárosi állatkert egyik értékes hüllője, és nem megsértették, hanem az egyik látogató konkrétan agyonütötte egy kockakővel (az állat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy el kellett altatni). Az esetet kamera rögzítette, így a rendőrség már másnap előállította az elkövetőt, akinek a keresztnevét és családneve kezdőbetűjét (V. Adél), valamint lakóhelyét (Ózd) és életkorát (28) is közölték. Az ártatlanul megvádolt Adél – aki egyébként nagy állatbarát, több kis­állata is van – családneve szintén V-vel kezdődik, balszerencséjére Ózdot jelölte meg lakóhelyként a Facebookon, és nem azt a falut, ahol él, ráadásul szintén 28 esztendős – ennek alapján pedig a „bombahírt” leközlő szélsőséges portál szerkesztője összekeverte a valódi elkövetővel.

A „másik” V. Adél, vagyis a valódi elkövető egyébként elismerte a tettét a bíróság előtt, majd az első – zárt ajtók mögött zajló – tárgyalást követően az újságíróknak meglehetősen zavartan arról beszélt, hogy meg akarta mutatni az ismerősének, hogy milyen egy teknős halála, majd azt mondta, nem akart a teknőssel bekerülni a „sztárparádéba”, és tette egy segélykiáltás volt. Azt is elárulta, hogy eddig egyetlen háziállata volt, egy patkány. A nő ellen természetkárosítás miatt nyomoznak, amelynek maximális büntetési tétele 3 év szabadságvesztés.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!