hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Mi történt valójában? Újabb részletek a Capitolium ostromáról

Nagy port kavart a napokban a Fox News sztárműsorvezetője, mikor korábban nem látott, eddigi liberális narratívát aláásni látszó felvételeket mutatott be a capitoliumi zavargásokról, és becstelenséggel vádolta meg a demokrata politikusokat.

Sunyi támadás Európa ellen: valaki óriásit hazudik

A New York Times nemrég megírta, hogy nincs ok az aggodalomra, az Északi Áramlat vezetékek felrobbantásához az USA-nak semmi köze nem volt, ukránpárti csoportok tehetnek az egészről. Az ukránok viszont ugyancsak tagadnak. Ki lehet a felelős?

Jézus forradalma: Az igazságot kereső generáció

Mi az élet értelme? Mi a valóság, vannak abszolút igazságok? Mi vagy ki tudja lecsendesíteni az élet viharait, új életet adni? Körülbelül ötven éve huszonéves hippik tömegein söpört végig a Jézus-forradalom, választ és új életet adva egy elveszettnek hitt generációnak.

Rég nem látott bankválság rázza Amerikát - még a forint is beleremeg

A Silicon Valley Bank összeomlása 2008 óta a legnagyobb bankcsőd az Egyesült Államokban. Hatása messze túlmutat a Szilícium-völgyön, de Amerikán is. A globális pénzpiacokon és tőzsdéken végigfutó félelem és bizonytalanság a forintot és a hazai részvények árfolyamát is megrázta.

Belföld

Drámai film egy lányról, akinek hat hete van eldönteni, megtartja-e a babáját

Érintettek szerint az abortusz is kisebb stigmával jár, mint az, ha egy nő örökbe adja a kisbabáját. Ez is oka annak, hogy a Hat hét című film alkotói egy fiatal krízisterhes helyzetét mutatják be nagyon emberségesen, a lehető legközelebbről.

Hit és értékek

Hogyan igyekeztek uralni az ókorban a „civilizálatlan világot”?

Hogyan érvényesítette Róma a hatalmát a barbár népekkel szemben? Milyen eszközökkel befolyásolta a birodalom területén kívüli népek megítélését az ókori propaganda? Barbár volt-e minden barbár? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Grüll Tibor ókor­törté­nésszel, lapunk állandó szerzőjével.

Petőfi, aki tudatosan vált a kor celebjévé

Kevés olyan személy van, aki annyira megragadta volna a magyar nép képzeletét. Pedig annak idején az 1848-as országgyűlési választáson kövekkel üldözte el a választáson induló költőt a derék szabadszállási nép, de a szabadságharc bukása után a költő elkezdte ragyogását, olyan fénnyel, amely azóta sem kopott meg.

HÁTTÉR

Kína zsarolása miatt került lapátra a világsztár kosaras

Enes Kanter muszlim török származású kosárlabdázó tavaly előtt vette fel a Freedom (magyarul: szabadság) nevet, mivel szerinte ,,a levegő, a víz és az étel után a szabadság a legfontosabb dolog egy ember életében”. Amikor azonban felszólalt Kína elnyomó tendenciái ellen, nem várt akadályokba ütközött.

Megdöbbentő, milyen hatással van a kütyüzés a gyerekek agyára

Egy francia idegtudós szerint a 17 éven aluli fiatalok képernyőhasználata (átlagosan több mint napi négy óra) támadás az agy ellen, amely többek között figyelemzavarban, szorongásban, a nyelvi készségek romlásában is érezteti hatását. Michel Desmurget ezért is óvatosságra int a túlzott iskolai digitalizációval kapcsolatban: tanulni és fejlődni csak másik ember jelenlétében, élő beszéd mellett lehet.

Hatalmas áttörés előtt a mezőgazdaság

Évek óta óriási kihívást jelent a munkaerőhiány a mezőgazdaságban (különösen a főszezonban). Ennek megoldásán dolgoznak a nagyvállalatok: olyan autonóm mezőgazdasági robotokat és döntéstámogató rendszereket fejlesztenek ki, melyekkel fokozatosan felváltják az emberi jelenlétet a földeken.

Ha nem vagy elég woke, nem ér semmit a céged?

Éles politikai megosztottság alakult az ESG-befektetések körül, amelyek a vállalatok pénzügyi teljesítménye helyett olyan „fenntarthatósági” szempontokat vesznek figyelembe, mint az éghajlatra gyakorolt hatás és a személyzet sokszínűsége.

KÁVÉSZÜNET

Milyen szerepe volt a nemzetiségeknek az 1848-as szabadságharcban?

Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt Közép-Európa népei olvasztótégelyének számított már az Államalapítástól kezdve. Ha megvizsgáljuk a történelmét, láthatjuk, hogy hol harcok és háborúk miatt, hol királyok vagy császárok szervezett betelepítése nyomán kerültek ide más nemzetek fiai.

Zsolnay: Pécstől a francia Grand Prix-ig

A Zsolnay porcelán máig kiemelkedik egyedülálló anyag- és formavilágával. Különleges mintái több mint 190 éve nyűgözik le a hazai és a nemzetközi műgyűjtőket. Az egykor csőd szélén álló kőedénygyár később egy több száz embert foglalkoztató virágzó üzemmé vált.

Fauda: Brüsszelnek gőze sincs, mi zajlik a darázsfészekben

A Fauda negyedik évadában A terrorelhárítás hajszája előbb Európába viszi őket, majd vissza szűkebb pátriájukba. Egyértelmű, hogy a közel-keleti mozaikot inkább értik. Pedig ott már nem érezni a belga csoki illatát.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!