hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha nem vagy elég woke, nem ér semmit a céged?
Kiújulóban a gazdaságot uraló ideológiák harca
Ha nem vagy elég woke, nem ér semmit a céged?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 16.
Éles politikai megosztottság alakult az ESG-befektetések körül, amelyek a vállalatok pénzügyi teljesítménye helyett olyan „fenntarthatósági” szempontokat vesznek figyelembe, mint az éghajlatra gyakorolt hatás és a személyzet sokszínűsége.

A kapitalista gazdasági rendszer egyik alapszabálya, hogy a magántulajdonban lévő vállala­tok célja a profittermelés. Minél több profitot képes termelni egy vállalat, annál sikeresebbnek tekinthető, és így annál több befektetőt is vonz. Amely vállalat képes egyre több profitot termelni, az egyre értékesebbé válik.

A kapitalista rendszerben a befektetők célja mindig is az volt, hogy olyan mutatók alapján értékeljék a vállalatokat, amelyek objektívek, hisz egyedül így mérhető össze két különböző befektetés egymással. Éppen ezért érdekes, hogy az elmúlt időben óriási népszerűségre tett szert az ESG-kritériumok alapján való befektetés, amely a gazdasági teljesítmény helyett „fenntarthatóság” szempontjából ítéli meg a vállalatokat. A becslések szerint 2021-ben 120 milliárd dollárt fordítottak fenntartható befektetésekre, ami több mint kétszerese a 2020-as 51 milliárd dollárnak.

Mit jelent az ESG?

Az ESG – az angol Environmental, Social és Governance szavak rövidítése – egy olyan keretrendszert jelöl, amely a vállalatok környezeti és társadalmi hatását, valamint vállalatirányítási módszereit próbálja mérni. A keretrendszeren belül számos tényezőt figyelembe vehetnek, mint például a szén-dioxid-kibocsátás, az alkalmazottakkal való bánásmód, vagy a kisebbségek jelenléte a vállalat vezetésében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!