hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A politika mint vallás: a woke mozgalom gyökerei
Az unitárius egyház liberális aktivizmusa
A politika mint vallás: a woke mozgalom gyökerei

A politikai aktivizmus az Unitárius Szövetség krédója.(Fotó: Youtube / Unitarian Universalist Association)

2021. 10. 28.
Sokszor hasonlítják a woke mozgalmat valláshoz, és meg is vannak a „kellékei”: csalhatatlan doktrína (a tudomány), papság (tudósok, közszereplők, celebek), szentségek (abortusz, preferált névmások bejelentése, nemátalakítás), főbenjáró bűnök (rasszizmus, tudománytagadás, fehér bőrszín, a biológiai nemek és a család melletti kiállás). A hasonlóság részben abból is fakadhat, hogy kibontakozásában nagy szerepet játszott a politikai aktivizmusáról híres unitárius egyház.

A kritikai fajelmélet évtizedek óta jelen van az amerikai köz­életben, de igazán a George Floyd halálát követően világszerte szervezett zavargások után jelentkezett elsöprő erővel. A Black Lives Matter (BLM) mozgalom neve szinte eggyé vált ezzel a folyamattal, pedig kevésbé szembetűnő, ugyanakkor korántsem elhanyagolható szerepet játszott benne Amerika egyik legliberálisabb egyháza, az Unitárius Univerzalista Szövetség (UUA) is. Nekik köszönhetjük például a „fehér törékenység” fogalom elterjedését.

Ez volt a címe a kritikai fajelmélet prominens képviselőjeként ismert Robin DiAngelo 2018-ban megjelent könyvének, amely részben egyfajta etikai útmutató multikulturális környezetben forgolódó fehérek számára. A szerző 2011-ben, egy egyetemi tanulmányban használta először az ominózus kifejezést, majd néhány év múlva egy-egy cikk erejéig felkapta a Washington Post, az Atlantic és a New York Times is, végül igazán közkeletűvé az említett, rögtön bestseller listán landoló kötetnek köszönhetően vált. DiAngelo azóta a nagyvállalati és politikai elit kedvelt házi filozófusa lett; „antirasszista” tréningjeire a Levi’s, a Bill és Melinda Gates Alapítvány, az Amazon és más vezető intézmények készek busás összegeket áldozni. Az ő kurzusán érzékenyítették a Coca-Cola dolgozóit is; az eset nagy felháborodást keltett az év elején.

Ahhoz, hogy DiAngelo így be tudjon futni, kellett a könyvét megjelentető Beacon Press, az UUA 150 éves múltra visszatekintő kiadója. Az unitárius univerzalisták nem ismeretlenül karolták fel a szerzőt: már egy ideje rendszeresen hívták a gyülekezeteikbe, és a „fehér törékenységet” magyarázó útmutatókat publikáltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!