hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nőnek lenni biológiai realitás? Betiltották az előadást
Támadás a szolidaritás minden természetes köteléke ellen
Nőnek lenni biológiai realitás? Betiltották az előadást

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix )

2023. 07. 13.
Interjú Joanna Williamsszel, az Egyesült Királyságban működő Cieo agytröszt igazgatójával woke-ról, oktatásról, demokráciáról.

Ha jól tudom, nemrég betiltották egy előadását Kanadában, Ontario nyilvános könyvtárában. El tudná mondani, mi történt pontosan?

A Kanadában működő Society for Academic Freedom and Scholarship felkért egy előadás megtartására Ontarióban. A szervezet minden évben szervez hasonló eseményeket a város nyilvános könyvtárában, talán már tíz éve végzik ezt a tevékenységet minden probléma nélkül. Idén viszont a könyvtár munkatársai elkérték a beszédem leiratát még az előadás előtt.

A szervezők végül a korábbi beszédeimet küldték el. A könyvtár dolgozói azt mondták, hogy korábbi érvelésem sérti a zaklatással kapcsolatos irányelveiket, illetve az esemény során tiltakozások lehetnek azon állításom miatt, miszerint nőnek lenni biológiai realitás. Az is bizonyítja, hogy a döntés politikai indíttatású volt, mert másnap egy palesztin humoristának adtak teret pontosan ugyanazon a helyszínen, aki kétség nélkül izraeliek meggyilkolásából űz gúnyt, mintha ez vicces lenne. Maga az ontariói zsidó közösség tette fel a kérdést, hogy lehet, hogy a transzgender közösség megsértésének félelméből nem engedtek engem beszélni, miközben ez a humorista nyugodtan megsértheti a zsidó közösséget előadásaival. Azt hiszem, ez egyértelműen megmutatja, mennyire problematikussá válhat, ha egy adófizetők által finanszírozott közintézmény vezetőjeként elkezdjük cenzúrázni a különböző gondolatokat. Számomra a szólásszabadság a demokrácia egyik alapköve, ami arról szól, hogyan vitatkozunk, érvelünk, hogyan győzzük meg egymást, de amikor bizonyos nézetek elfogadhatatlanná válnak a nyilvános térben, az igen nagy korlátokat emel a demokratikus vita előtt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!