hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zsolnay: Pécstől a francia Grand Prix-ig
Zsolnay: Pécstől a francia Grand Prix-ig

Zsolnay Vilmos alapító az 1890-es években.(Forrás: Wikipédia)

2023. 03. 16.
A Zsolnay porcelán máig kiemelkedik egyedülálló anyag- és formavilágával. Különleges mintái több mint 190 éve nyűgözik le a hazai és a nemzetközi műgyűjtőket. Az egykor csőd szélén álló kőedénygyár később egy több száz embert foglalkoztató virágzó üzemmé vált.

Zsolnay Vilmos, a legnagyobb magyar fazekas 1828-ban látta meg a napvilágot Pécsett. A porcelángyár megszületésének kapcsán általában csak az ő életrajzát szokás megemlíteni mint alapítóét, azonban ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk a családi vállalkozásról, érdemes visszamenni a gyökerekig, hiszen a felmenők nagyban hozzájárultak a gyár későbbi sikereihez.

Zsolnay József szabómester az 1700-as évek végén költözött Szombathelyről Pécsre. Feleségétől, Edelmeyer Katalintól hat gyermeke született: Ignác, Miklós, János, József, Ferenc és Teréz. A dinasztia alapítója Miklós lett, aki 28 évesen nyitotta meg a Fő tér alsó sarkában, egy fabódéban dohány-, norinbergi (háztartási termékek) és rövidáru-kereskedését.

Az 1840-es években a 18 ezres lélekszámú városban 45 kereskedő élt, de közülük kiemelkedett a tehetséges Zsolnay Miklós. A vérbeli üzletember a főtéren vásárolt két telket, amelyre egy év múlva egy kétemeletes ingatlant épített. Az épület nem csupán lakóingatlanként szolgált, hanem rövidesen megnyitotta kapuit az „Amerikaihoz” elnevezésű üzlet, amely megalapozta a család jövőjét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!