hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rég nem látott bankválság rázza Amerikát - még a forint is beleremeg
Csak egy kis (bank)pánik?
Rég nem látott bankválság rázza Amerikát - még a forint is beleremeg

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 16.
A Silicon Valley Bank összeomlása 2008 óta a legnagyobb bankcsőd az Egyesült Államokban. Hatása messze túlmutat a Szilícium-völgyön, de Amerikán is. A globális pénzpiacokon és tőzsdéken végigfutó félelem és bizonytalanság a forintot és a hazai részvények árfolyamát is megrázta.

Jelentős bankcsődhullám rázza az amerikai és a világgazdaságot a napokban, miután néhány nap alatt összeomlott három s-betűs bank: a Silicon Valley Bank (SVB), a Signature Bank és a Silvergate. A sort az SVB kezdte, amit az Egyesült Államok történetének második legnagyobb pénzintézeti összeomlásaként emlegetnek a szakértők – ami a legnagyobb a világgazdasági válságot eredményező 2008-as bankcsőddominó óta. A becsődölt pénzintézetek közül az SVB a legnagyobb, több mint 200 milliárd dolláros eszközállománnyal.

A két nap alatt összeomlott hitelintézetet 1983-ban alapították kifejezetten azzal a céllal, hogy olyan cégekből toborozzák ügyfeleiket, amelyekbe kockázatitőke-társaságok fektetnek összegeket, és a Szilícium-völgy vállalkozásainak jelentős részével kapcsolatban volt.

A 16. legnagyobb amerikai pénzintézet ügyfelei elsősorban startup vállalkozások voltak, főként technológiai cégek, valamint prémium borászatok, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából – de a kriptoszektorban is volt kitettsége, csakúgy, mint a Silvergate és Signature Banknak, melyek a legnagyobb kriptopartner bankok közé tartoztak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!