Állami beavatkozással mentik a svájci bankot, miután az USA-ban becsődölt a Silicon Valley Bank
Állami beavatkozással mentik a svájci bankot, miután az USA-ban becsődölt a Silicon Valley Bank

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 16.
A Credit Suisse svájci bank részvényének értékei több mint 30 százalékkal csökkentek, miután az Egyesült Államokban a napokban csődbe ment egy pénzintézet.

Ahogy arról beszámoltunk, az USA történetének második legnagyobb bankcsődje következett be a napokban, amikor a Silicon Valley Bank csődbe ment.

A Silicon Valley Bank (SVB) az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, és az összeomlása kihatással van tengerentúli vállalkozásokra. Az SVB londoni bankja is beszüntette a működését, amely jelentős számú startup-vállalattal volt kapcsolatban, de rendelkezett kirendeltséggel Indiában, Kínában, Németországban, Svédországban és Dániában is.

Joe Biden amerikai elnök igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, és a bankcsőd után arról beszélt, hogy az amerikai bankrendszer biztonságos. A csőd után még az volt az ország vezetőinek az álláspontja, hogy nem avatkoznak be, de utána mégis úgy döntöttek, hogy állami segítséget nyújtanak a bajba került banki betéteseknek, hogy mindenki hozzájuthasson a pénzéhez.

Az SVB után a Credit Suisse svájci bank lett a következő „gyenge láncszem”, hiszen a részvényeinek az értéke az eddigi legalacsonyabbra zuhant, ezért a pénzintézet vezetősége bejelentette, hogy a svájci központi banktól fognak 53 milliárd dolláros (20 billió forint) hitelt felvenni.

Ezzel a lépéssel segítenék az intézményt abban, hogy „megtegye a szükséges lépéseket, és egy egyszerűbb, az ügyféligényeket kielégítő bankot hozzanak létre”. A svájci központi bank beavatkozására azért volt szükség, mert a Credit Suisse legnagyobb részvényese, a Szaúdi Nemzeti Bank (SNB) kiadott egy közleményt, amely szerint egy szabályozás miatt nem tudnak több pénzt a bank számára adni.

A Credit Suisse Európa 17. legnagyobb hitelbankja, azonban már az amerikai bankcsőd előtt is már nehéz helyzetben volt, és évek óta mentőövre szorult, ezért sokan attól tartottak, hogy az SVB csődje után a svájci pénzintézet is bedől.

Az amerikai bankhelyzet nyomán más európai nagy pénzintézetek részvényei is estek a befektetők pánikhangulata miatt, de többek között az Egyesült Királyság és Németország vezetői is azt nyilatkozták, hogy a bankrendszerük stabil, és a lakosságnak nincs oka az aggodalomra.

(Guardian / MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!