„Az amerikai bankrendszer biztonságos” – nyugtatta Biden az amerikaiakat a történelmi bankcsőd után
„Az amerikai bankrendszer biztonságos” – nyugtatta Biden az amerikaiakat a történelmi bankcsőd után

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 03. 14.
Az amerikai bankrendszer biztonságos - jelentette ki hétfőn Joe Biden, miután vasárnap este kormánya intézkedéseket hozott az elmúlt napok bankcsődjeiben érintett betétesek védelmében.

Az elnök, a piaci szereplőknek is üzenve, kijelentette, hogy a bankokban elhelyezett betétek megvannak, azok felett a tulajdonosaik bármikor rendelkezhetnek. Az elmúlt napok két banki összeomlásával kapcsolatban ugyanakkor kijelentette, hogy a felelősöket el kell számoltatni és ki kell deríteni, hogy mi történt.

Úgy fogalmazott, hogy abban az esetben, ha egy bank bajba kerül, és az a szövetségi betétbiztosítás (Federal Deposit Insurance Corporation) felügyelete alá kerül, akkor az érintett pénzintézet vezetésének ott többet semmi keresnivalója nincs. Az elnök a Fehér Házban újságírók előtt tett nyilatkozatában a nagy bankok feletti felügyelet és szabályozás javítását is sürgette.

Vasárnap este az amerikai pénzügyminiszter, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és a betétbiztosítási szervezet elnöke közös nyilatkozatot adott ki a félelmek csökkentésére, amelynek értelmében minden betétes pénzét garantálja az amerikai kormányzat, akinek megtakarítása az összeomlott Silicon Valley Banknál, vagy a hétvégén szintén csődhelyzetbe jutott regionális bank, a Signature Banknál volt.

A vasárnap este megjelent közlemény szerint alapot hoznak létre a hasonló helyzetek kezelésére is. Az amerikai banki szabályozás szerint a betétbiztosítás csak a 250 ezer dollár alatti betétekre vonatkozik, ettől térnek el a mostani esetekben.

A Silicon Valley Bank (SVB) az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, összeomlása az amerikai banktörténelem második legnagyobb csődje, ami kihatással van tengerentúli vállalkozásokra is, miután beszüntette működését a SVB londoni bankja, amely jelentős számú startup-vállalattal volt kapcsolatban.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!