hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan igyekeztek uralni az ókorban a „civilizálatlan világot”?
Róma és a vadkelet
Hogyan igyekeztek uralni az ókorban a „civilizálatlan világot”?

Forrás: Grüll Tibor

2023. 03. 16.
Hogyan érvényesítette Róma a hatalmát a barbár népekkel szemben? Milyen eszközökkel befolyásolta a birodalom területén kívüli népek megítélését az ókori propaganda? Barbár volt-e minden barbár? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Grüll Tibor ókor­törté­nésszel, lapunk állandó szerzőjével.

Az orosz-ukrán háború kapcsán sokat beszélnek arról, hogy a nyugat és a kelet ismét szembekerült egymással. Hogyan látták az ókorban a keletet?

– Érdemes először azt tisztázni, mit is értünk keleten. Ez egy folyamatosan táguló világ volt, amit mi úgy nevezünk, hogy oikumené, vagy lakott világ. Ennek a leglakhatóbb részét „természetesen” a görögök és később a rómaiak foglalták el. A kelet Nagy Sándor hódításaival tágult ki jelentős mértékben. Ő ugyanis eljutott egészen a mai Pakisztán területén lévő Hüsztaszpész-folyóhoz, amit ma Beásnak neveznek. De még ennél is tovább akart menni, egészen a Gangesz torkolatáig, de mivel a hadserege fellázadt, ezért vissza kellett fordulnia. Biztosan tudjuk azt, hogy a Perzsa-öböl területét is ők derítették fel Nearkhosz nevű hajóskapitányával. Más legendák is vannak Nagy Sándorral kapcsolatban, például az, hogy végighajózott a Níluson és megkerülte Arábiai-félszigetet, de ezek valószínűleg csak legendák. A rómaiak azonban még ennél is tovább jutottak, Marcus Aurelius korában, tehát a II. század közepén már római küldöttség járt Kínában, a mai Sanghaj területén. Ugyanakkor kínaiak tudomásunk szerint soha nem vették fel közvetlenül a kapcsolatot a Római Birodalommal.

Súlyos fenyegetésként tekintettek a világnak arra a felére?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!