hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Petőfi, aki tudatosan vált a kor celebjévé
Petőfi a költő, Petőfi a magyar, Petőfi az üstökös, Petőfi a csillag…
Petőfi, aki tudatosan vált a kor celebjévé

Fotó: Wikipédia

2023. 03. 16.
Kevés olyan személy van, aki annyira megragadta volna a magyar nép képzeletét. Pedig annak idején az 1848-as országgyűlési választáson kövekkel üldözte el a választáson induló költőt a derék szabadszállási nép, de a szabadságharc bukása után a költő elkezdte ragyogását, olyan fénnyel, amely azóta sem kopott meg.

Ez egy véleménycikk.

Mi kellett ehhez? Petőfi költői alakja a kor marketingremekműve volt. Petőfi első verseiben a borozgató, pipázgató költő szerepébe helyezkedik bele. Ennek a képnek a mintája egyértelműen Csokonai volt, aki nem vetette meg a jó italt, volt, hogy kocsiban kellett hazahúzni, azonban Petőfinél a bor csak a költészet eszköze volt, a szerep része.

Aztán, amikor Pestre ment, Vahot Imre felvetetett vele egy zsinóros mentét, hogy magyaros öltözetben pompázzon a pesti, német polgárvárosban, ahol a magyarságot felvállalni kihívás volt. Petőfi és barátai mint a kor punkjai, provokáltak. Petőfi jelenséggé vált, a Pesti Divatlap reklám­arcává, és a magyarság azon törekvéseinek szimbólumává, hogy a pesti polgárváros azzá váljon, ami. Vagyis a magyar kultúra központjává, a magyarság valódi központjává. Ez akció volt Pest visszafoglalására a magyar kultúra számára, amely azóta is koronként újra és újra lejátszódik manapság is. Petőfi ezt vállalta, nem divatból, hanem mert számára az egyik legfontosabb, hőn áhított kincs a magyarság és a nemzet értékei voltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!