hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megdöbbentő, milyen hatással van a kütyüzés a gyerekek agyára
A túldigitalizált gyerekkor káros hatásai
Megdöbbentő, milyen hatással van a kütyüzés a gyerekek agyára

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 16.
Egy francia idegtudós szerint a 17 éven aluli fiatalok képernyőhasználata (átlagosan több mint napi négy óra) támadás az agy ellen, amely többek között figyelemzavarban, szorongásban, a nyelvi készségek romlásában is érezteti hatását. Michel Desmurget ezért is óvatosságra int a túlzott iskolai digitalizációval kapcsolatban: tanulni és fejlődni csak másik ember jelenlétében, élő beszéd mellett lehet.

A Covid-karantén idején számos országban felgyorsult az oktatás digitalizációja; Japánban például a papír tankönyvek teljes kiiktatását is fontolóra vették. Akadnak azonban szakemberek, akik figyelmeztetnek az átállás hátrányaira, sőt olyanok is, akik már a járvány előtt soknak tartották a gyerekkorban képernyő előtt töltött időt.

Michel Desmurget francia idegtudós 2019-ben kiadott könyvének már provokatív címe – La fabrique du crétin digital, azaz Digitális hülyék gyára – is a megszokottól merőben eltérő véleményt jelez előre. Tabudöntögető meglátásait a szerző saját bevallása szerint haragjában vetette papírra (képernyőre), több mint tizenöt évvel ezelőtt ugyanis rájött, hogy a témával kapcsolatban egész más található a szakirodalomban, mint amit a média közvetít. Az utóbbiból azt szűrik le a szülők, pedagógusok, hogy a különféle eszközök képernyői előtt, például számítógépes játékok segítségével a gyerekek kreatívabbakká válnak és megtanulnak koncentrálni. A valóságban mindez károsan hat a neuroplaszticitásra (az agy változó helyzetekhez való alkalmazkodásának képességére). Ennek a felismerésnek a hatására az idegsebészeti osztályon, ahol Desmurget dolgozik, az agyműtéten átesett gyerekek kórtermeiben leszerelték a tévéket is.

Médiahazugságok

A könyv első része a digitális ipar érdekeit szolgáló hírveréssel foglalkozik. Példákat hoz hiányos tanulmányokra, amelyekre hivatkozva a képernyőhasználatnak az oktatásban várható eredményeivel kapcsolatban alakítják a közvéleményt, illetve az iskolákban szorgalmazzák a digitalizációt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!