hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sunyi támadás Európa ellen: valaki óriásit hazudik
Egyre gyűlnek a kérdőjelek az Északi Áramlatot ért támadás körül
Sunyi támadás Európa ellen: valaki óriásit hazudik

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 16.
A New York Times nemrég megírta, hogy nincs ok az aggodalomra, az Északi Áramlat vezetékek felrobbantásához az USA-nak semmi köze nem volt, ukránpárti csoportok tehetnek az egészről. Az ukránok viszont ugyancsak tagadnak. Ki lehet a felelős?

Egy dolgot már az elején érdemes leszögeznünk, mégpedig, hogy jelenleg senki sem tudja bizonyítékokkal alátámasztva állítani, hogy ki a felelős az Északi Áramlat gázvezetékek megrongálásáért. A forgalomban levő elméletek viszont sok vetületben hasonló következtetésekre jutnak, és ha azt elemezzük, hogy ki a legnagyobb nyertese, illetve vesztese annak, hogy ezeket a vezetékeket nem sikerült üzembe helyezni, akkor is egy irányba mutatnak a szálak. Bizonyítékok híján viszont maradnak a politikusi nyilatkozatok, azoknak a hiteléről pedig már mindannyiunknak van tapasztalatunk.

A németek, az Északi Áramlat 2 csővezeték és az Egyesült Államok története nem most kezdődött. Az amerikaiak külpolitikájának régen egyik fő eleme, hogy az oroszokat és a németeket a lehető legtávolabb tartsa egymástól, ugyanis amennyiben a német mérnöki precizitás és az orosz erőforrások egymásra találnak, abból komoly fejlődés indulhat be az európai kontinensen, ami akadályozza az Egyesült Államokat abban, hogy a saját érdekeinek megfelelően mozgassa a szálakat az Európai Unióban.

Az Északi Áramlat 2 csővezeték Gerhard Schröder utolsó próbálkozása volt 2005-ben arra, hogy megtartsa a kancellári széket Helmuth Kohl feltörekvő üdvöskéjével, Angela Merkellel szemben. Itt indult el a munka, amelyben az oroszok és a németek között egy olyan szállítási útvonal kidolgozása kezdődött meg, amely közvetlenül továbbíthatta volna az orosz gázt a német elosztóközpontokba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!