hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kína zsarolása miatt került lapátra a világsztár kosaras
Az ember, akit Szabadságnak hívnak
 Kína zsarolása miatt került lapátra a világsztár kosaras

Fotó: AP / Charles Krupa

2023. 03. 16.
Enes Kanter muszlim török származású kosárlabdázó tavaly előtt vette fel a Freedom (magyarul: szabadság) nevet, mivel szerinte ,,a levegő, a víz és az étel után a szabadság a legfontosabb dolog egy ember életében”. Amikor azonban felszólalt Kína elnyomó tendenciái ellen, nem várt akadályokba ütközött.

Enes Kanter Freedom 2011-ben, tizenkilenc évesen került az NBA-be, tizenkét éves pályafutása alatt pedig olyan híres csapatok kötelékében játszott, mint a Utah Jazz, a New York Knicks vagy éppen a Boston Celtics. Már igen korán, profi karrierjének harmadik évében felemelte a hangját hazájának vezetője, Recep Erdoğan török miniszterelnök és köztársasági elnök ellen. Amikor azonban 2021-ben Kína elnyomó tendenciái ellen is felszólalt, korábban nem tapasztalt ellenállásba ütközött. Az NBA és Kína közötti feszültség azonban már két évvel korábban, egy Twitter-bejegyzésnek köszönhetően létrejött.

Szabadságból elnyomásba

Enes Kanter Svájcban született, muszlim török szülők elsőszülött gyermekeként. Nevéhez tavaly előtt vette fel a ,,freedom” (magyarul: szabadság) szót is, mert szerinte ez a tényező ,,a levegő, a víz és az étel után a legfontosabb dolog egy ember életében”. A sors iróniája, hogy az egyik legszabadabbnak tartott országban, Svájcban látta meg a napvilágot, azonban szülei hazaköltöztek Törökországba, és Kanter egész gyermek- és tinédzserkorát ott töltötte. Iskolás éveiben tanulmányait egy, a Hizmet-mozgalom által fenntartott intézményben folytatta. A Hizmet-mozgalom Fethullah Gülen imám és mérsékelt muszlim vallástudós nevéhez kötődik, aki egykor Erdoğan mentora volt.

A fordulatot a 2013-as év eseményei hozták, mind a török belpolitika, mind a fiatal Kanter életében. Ebben az évben robbant ki egy olyan korrupciós botrány, amelynek során ötvenkét embert tartóztattak le, akik közvetlen vagy közvetett módon mind az

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!