hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Az amerikai elnök nyugdíjazását készítheti elő az új titkos iratbotrány

Egyre hangosabbak azok a hangok, melyek szerint az amerikai elnök hatalomból való eltávolítását és nyugdíjazását készíthetik elő a napokban kirobbant, titkos dokumentumok helytelen kezelésével kapcsolatos botrányon keresztül.

„Beteg társadalom gyümölcse az apa és az anya eltörlése”

Alig egy éve, hogy magyarok ezrei álltak ki a Biblia idézése miatt perbe fogott keresztény finn belügyminiszter, Päivi Räsänen, és a vallásszabadság ügye mellett. Története azonban korántsem egyedülálló a világon. Miután egy elismert albán keresztény közéleti személyiség, Akil Pano televíziós megnyilvánulásában rá­­mutatott az apa és anya, illetve a házasság újradefiniálásának veszélyeire, azonnal gyűlöletbeszéddel vádolták meg.

A világtól elvonultan – E heti köszöntőnk

Komoly kritikával illették a davosi Világgazdasági Fórum résztvevőit a lapunknak nyilatkozó szakértők. Az alpesi luxusüdülőhelyre immár 53. alkalommal gyűlnek össze a világ politikai, gazdasági, pénzügyi és médiaelitjének képviselői, hogy a jövőnkről tárgyaljanak, ötleteljenek – nélkülünk.

Belföld

Miért növekszik az erőszakos esetek száma, és hova tűnik a szolidaritás?

Rémisztő képet festenek a hazai bűnügyi statisztikák: jelentősen nőtt az emberölések száma, és a családon belüli erőszakos esetek száma is emelkedett 2022-ben. Az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán sokakban felmerül a kérdés: romlik-e a hazai közbiztonság, és mi várható ezen a téren az egymásra rakódó válságok következtében?

Egyre kevesebb a barátság, felfutottak a pszichológiai magánrendelések

A magyarok jelentős része nehezen tud kijönni abból az izoláltságból, ami a járvány alatt különösen fölerősödött. A bezárkózó magatartás most nemcsak a téli időszak jellegzetessége, és nem is igazán egyéni „defekt”: kollektíven megélt szorongás húzódik a hátterében.

Hit és értékek

Kik és miért teszik tönkre Európát? - szlovén közgazdász a davosi elitről

Európa a háború kezdete óta drámaian leértékelődött, a gazdasági erejéből több mint 20 százalékot veszített, miközben a világ többi része megerősödött – állítja az egyik legnevesebb szlovén közgazdász, Neven Vidaković, aki szerint hiábavaló a válság megoldását várni a davosi elittől, mert ők maguk a probléma központi okozói.

HÁTTÉR

Schiffer a Heteknek: a Davos körül legyeskedő tőkeérdekeltségeknek nem jelentéktelen része hasznot húz a háborúkból

Elkezdődött a Világgazdasági Fórum, immár 53. alkalommal gyűltek össze a svájci téli üdülőhelyen a „jövő mesterei”, ahogy a davosi elit szerényen magát emlegeti. Előzetes kockázati jelentésükben azt írták, hogy a XXI. század legmélyebb válságával kell szembenézni – különösen Magyarországnak vázolnak sötét jövőt.

Gondolatbűn lett a néma ima: elképesztő folyamatok Nagy-Britanniában

Még decemberben történt, hogy letartóztattak egy nőt Birminghamben. Az utca egyik lakója hívta ki a rendőröket, akik alapos motozás után (még a haját is áttúrták) letartóztatták az elképesztő anyagi és személyi károkat okozó ámokfutót. Az eset bejárta a világsajtót.

Japán a Kínával szembeni önvédelemre készül

Egyre bonyolultabbá válik a geopolitikai helyzet; az orosz–ukrán konfliktus mellett több olyan puskaporos hordó is láthatóvá vált, ahol a kanóc bármelyik pillanatban begyulladhat. Ilyen gócpont Tajvan is, ahol az Egyesült Államok és Kína mellett a fél évszázados védelmi politikáját feladó, és újabban erősen fegyverkező Japán is el kívánja foglalni helyét a színpadon.

Elméletek a spártaiak és a zsidók rokonságáról

Az ókorban számos olyan dokumentumra hivatkoznak a szerzők, amelyek nem maradtak fenn az utókor számára. Egy korabeli levelezésben olyan feljegyzésre utalnak, amely arról tanúskodik, hogy a spártaiak és a zsidók rokonságban álltak egymással. Cikkünkben az ezzel kapcsolatos legfontosabb elméleteket foglaljuk össze.

KÁVÉSZÜNET

Hogyan erősíthetjük gyermekeink lelkét a nehézségekkel szemben?

A gyerekek lelkével való törődés és annak erősítése olyan terület, amelyet egy szülő sem hagyhat figyelmen kívül. Az érzelmi fejlődés egy olyan folyamat a kisgyermek életében, amely hiányosságainak pótlása nehézkes, és későbbi életkorokban nem igazán megvalósítható. Makkai Ferenc pedagógussal, apával, a Férfiak Klubja egyik kitüntetett tagjával beszélgettünk.

200 éve született Madách Imre, akinek a nevét kortalanná tette Az ember tragédiája

A magyar irodalom és költészet számtalan legendás, párját ritkító virtuóznak és zseninek állít emléket. Egy olyan alkotót járunk körbe, aki egyetlen művével maradandót alkotott világviszonylatban is. Portré Madách Imréről és megkerülhetetlen főművéről, az Ember Tragédiájáról.

Avatarok küzdelme „a világ egyensúlyának” fenntartásáért

Magas szintű látványvilágával a „Mindenek anyja” tartja tökéletes egyensúlyban, körforgásban a Pandora bolygó egészét. Hinduista, taoista elemekkel gazdagon átszőtt, blaszfémiától nem mentes elvarázsolt mesevilág, mely isteníti a természetet, és megveti az emberiséget: ez James Cameron filmje.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!