hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Beteg társadalom gyümölcse az apa és az anya eltörlése”
Interjú Akil Pano albán keresztény filozófiaprofesszorral
„Beteg társadalom gyümölcse az apa és az anya eltörlése”

Forrás: Facebook / Akil Pano

2023. 01. 19.
Alig egy éve, hogy magyarok ezrei álltak ki a Biblia idézése miatt perbe fogott keresztény finn belügyminiszter, Päivi Räsänen, és a vallásszabadság ügye mellett. Története azonban korántsem egyedülálló a világon. Miután egy elismert albán keresztény közéleti személyiség, Akil Pano televíziós megnyilvánulásában rá­­mutatott az apa és anya, illetve a házasság újradefiniálásának veszélyeire, azonnal gyűlöletbeszéddel vádolták meg.

Egyre többször hallunk olyan esetekről, hogy európai keresztények amiatt találják magukat jogi hercehurcák közepette, mert kiállnak hitelveik mellett az uralkodó LMBTQ-nézetekkel, liberális házasság-, családfelfogásokkal szemben. Volt rá példa, hogy csupán a Bibliából való idézés vagy a csendes ima is letartóztatásokat, pereket vont maga után. Tudna mesélni arról, hogy az ön esetében mi váltotta ki azt, hogy gyűlöletbeszéddel vádolják meg Albániában?

– Nos, rendkívül aggasztónak látom azt a tendenciát, hogy egyre szaporodnak a Päivi Räsänen finn képviselőjéhez vagy sajátomhoz hasonló esetek, melyek során azért citálnak hatóságok elé pásztorokat, filozófiaprofesszorokat, politikusokat és másokat, mert konzervatív véleményüknek adnak hangot a házassággal, örökbefogadással, élettel kapcsolatban a progresszív ideológiákkal szembemenve.

Albániában alapvetően nagyon konzervatív a kultúra, attól függetlenül, hogy hívőkről vagy nem hívőkről van szó. Sokan vallják: „Ha az Európai Unió ezt az irányvonalat erőlteti, akkor nem akarunk az EU részei lenni.” Az albánok többsége ábrahámi nézeteket vall a családról, az együtt­élésről, így amikor az elmúlt években megnövekedett a baloldali, progresszív, LMBTQ-ideológiai nyomás, melyet én kulturális imperializmusnak látok (főként a holland és a svéd nagykövetségek részéről), a többség nem értett vele egyet, és sokakban haragot is kiváltott, hiszen messze nem a különböző emberek tiszteletéről vagy szabadságjogairól szólt a történet. A problémát a törvények megváltoztatása jelentette, legyen szó a házasságról vagy az örökbefogadásról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!